Bilgi yönetiminde, kalite yönetim sistemlerinin rolü ve bir uygulama
Knowledge management, the role of quality management system and an application
  1. Tez No: 385836
  2. Yazar: NİHAL GÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TALAT FİRLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Sistem, Kalite, Yönetim, Bilgi Yönetim Sistemleri, Kalite Yönetim Sistemleri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnsan ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş olan işletmeler, birliklerini koruyarak kar amacı güden ya da kar amacı gütmeyen hizmet işletmeleri olarak iki faaliyet alanına ayrılabilir. İster kar amaçlı, isterse de hizmet işletmesi olarak varlıklarını sürdüren işletmelerin iyi kurgulanmış sistemlere gereksinimleri vardır. Bu sistemlerden birisi Bilgi Yönetim Sistemi ve bir diğeri ise, daha çok üretim ve hizmet aşamasında kullanılan Kalite Yönetim Sistemleridir. Her işletme kendi bünyesinde organizasyon oluşumlarına ya da sunulan hizmet, üretilen ürüne bağlı olarak farklı sistemler geliştirmek ve geliştirilen her sistemi verimlilik artışı sağlamak adına kullanmak durumundadırlar. Çalışmada Bilgi Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemleri ile ilgili temel kavramlar, kısaca tarihsel gelişimi, bu iki konunun birbirini tamamlayan yönleri ve gereklilikleri, Bilgi Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemleri ile ilgili uygulamalar, bu uygulamaların birbirini destekleyen güçlendiren yönleri ve işletmelere kattığı değerlerden kısaca söz edilmiştir. Bilgi Yönetiminde Kalite Yönetim Sistemlerinin rolü, çeşitli işletmelerde uygulanan anket çalışmalarının sonuçlarına göre istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses that are established to meet human needs, goals while maintaining profit or profit associations can be divided into two segments as a non-profit service businesses. Whether profit, the company continued its existence as business services they need to be if you want the best fictional system. The Information Management System, and another one of these systems, the Quality Management System which is used mostly in manufacturing and service stages. Each company offered its own services or the formation of the organization, develop different systems depending on the product produced and developed each system, must use in order to ensure increased efficiency. Basic concepts related to Information Management and Quality Management Systems in the study briefly the historical development of these two matters, aspects and requirements that complement each other, Knowledge Management and Quality Management System related applications, the direction of strengthening mutually supportive of these applications, and has been mentioned about the value of the company to the floor. The role of Information Management Quality Management System has been evaluated by statistical methods based on the results of a questionnaire survey administered in a variety of businesses. KeyWords: Information, Systems, Quality, Management,Information Management Systems, Quality Management Systems.