Katılım bankaları ile konvansiyonel bankaların etkinliklerinin VZA ve Malmquist TVF endeksi ile karşılaştırılması
Comparison of participation and conventional banking efficiency with DEA and Malmquist TPF index
- Tez No: 385848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACİ ALİ ATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, Bankacılıkta Etkinlik, Veri Zarflama Analizi, Malmquist Toplam Faktör Verimliliği, Participant Banking, Efficiency on Banking, Data Envelopment Analysis, Malmquist Total Factor Productivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Son yıllarda çok sık yaşanılan finansal sistem krizleri nedeniyle alternatif arayışları artmaya başlamış ve bu doğrultuda İslami finans, hem Dünyada hem de Türkiye'de ilgi odağı haline gelmiştir. Türkiye'de ilk olarak özel finans kurumları adıyla kurulan ve günümüzde katılım bankaları olarak faaliyet gösteren bu kuruluşlar, faiz esası yerine kar-zarara katılım esasına göre çalışmaktadırlar. Aktif büyüklüğü bankacılık sektörünün %5,5'ini oluşturmaktadır. Çalışma, katılım bankalarının, konvansiyonel bankalara göre kaynaklarını etkin kullanıp kullanmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye' de faaliyet gösteren mevduat ve katılım bankalarının, 2006-2012 yılları arasındaki etkinlik performansı veri zarflama analizi ile ölçülmüştür. Etkinlik düzeylerinin yıllar itibariyle değişimini analiz etmek için Malmquist TFV Endeksi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, katılım bankalarının konvansiyonel bankalara göre kaynaklarını daha etkin kullandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, due to too often experienced crisis in the financial system, the search for alternatives has started to rise and in this direction Islamic finance has become the focus of attention both in the world and Turkey. The Islamic banking, initially established under the name of private financial institutions in Turkey and today known as participation banks, have been working under the principle of the profit-loss sharing instead of interest. The asset size constitute 5% of the whole banking sector. This study aims to determine whether participation banks use resources more efficient than conventional banks. The efficiency performance of deposit banks and participation banks operating in Turkey between 2006-2012 is analyzed with data envelopment analysis. To analyze the change in the level of efficiency over the years, Malmquist TFV Index is used. Analysis shows that, participation banks use their resources more efficient than conventional banks.