Döviz kuru riskinin tekstil ihracatında etkisi
The effect of exchange rate on textile export
- Tez No: 385849
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ TORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz kuru, Ihracat, Tekstil sektörü, Panel veri, Exchange rate, Export, Textile sector, Panel data
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tekstil sektöründe döviz kuru oynaklığının incelenmesinde panel veri metodu kulanılmıştır. Çalışmada genel olarak yurtdışı satışları etkiliyen farklı faktörlerde analiz edilmiştir, hem sabit etkiler hemde rassal etkiler modelleri kullanılarak sonuçlandırılmıştır. Istanbul Borsası'nda işlem gören onbeş firmanın sonuçları Döviz kuru ile ihracat arasındaki negatif ilişkiyi sahip olduğunu göstermektedir. Farklı metodoloji kullanarak bu çalışmayı geliştirmeye çalışılmıştır ve tüm sonuçlar anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study examine the impact of exchange rate volatility on the exports of textile sector by using panal data approach. By analyzing different factors which could be affecting the exports in general, both fixed effect and random effects models are used in this study. The results of the fifteen firm which are listed in the Borsa Istanbul shows a negative relationship between exchange rate and exports. This study developed by using different methodology and all the results were significant.