Effectiveness of chemical admixtures in relation with cement type
Kimyasal katkı maddelerinin etkilerinin çimento tipi ile ilişkisi
- Tez No: 38585
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Kimyasal Katkı Maddeleri, Hava Sürükleyici Katkı Maddeleri, Su Azaltıcı Katkı Maddeleri, Rastikleştiriciler, Süperplastikleştiriciler
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZ KİMYASAL KATKİ MADDELERİNİN ETKİLERİNİN ÇİMENTO TIPI İLE İLİŞKİSİ Burhan Berk TANER Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Mustafa TOKYAY Mart, 1995, 140 sayfa Beton en yaygın kullanılan yapı malzemesidir. Betonun bazı özelliklerini değiştirmek veya geliştirmek için kimyasal katkı maddeleri kullanılmaktadır. Bu araştırmada; (a) bir formaldehit melamin sulfonat esaslı beton karışım suyunu yüksek miktarda azaltıcı, [b} bir lignosulfonat esaslı beton karışım suyunu azaltıcı, [c] bir hidroksikarboksilik asit esaslı beton priz süresini geciktirici, (d) bir hidroksikarboksilik asit esaslı beton karışım suyunu azaltıcı ve beton priz süresini geciktirici kimyasal katkı maddesinin taze betonun hava yüzdesi, kıvam, zamana bağlı çökme kaybı ve sertleşmiş betonun basınç dayanımı üzerindeki etkileri ve ayrıca (e) bir hava sürükleyici katkı maddesinin betonun hava yüzdesi, kıvam ve basınç dayanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bütün deneylerde Türkiye'de yaygın olarak üretilen üç tip çimento, PÇ 42.5, TÇ 32.5 ve KÇ 32.5, kullanılmıştır. Bunlar Set, Çimsa ve Bastaş çimento fabrikalarından temin edilmiştir. Üretilen katkılı betonlarda, vıkatkı maddeleri üretici firma tarafından önerilen minimum, ortalama ve maksimum kullanım oranlarında kullanılmıştır. Elde edilen betonlarla 15x30cm'lik silindir numuneleri hazırlanmış, 3, 7 ve 28 günlük basınç dayanımlarına bakılmak üzere deney tarihlerine kadar % 95 ± 5 bağıl nem ve 20 ± 3°C de küre tabi tutulmuştur. Sonuçlar, katkısız kontrol betonlarıyla karşılaştırılmışlar. Hazırlanan bütün deney numunelerinde çimento miktarı, su-çimento oranı ile agrega tipi ve miktarı her katkı ilavesi için sabit tutulmuştur. Değişik çimento tipleri ile değişik katkı tip ve miktarlarının hava yüzdesi, kıvam, zamana bağlı çökme kaybı ve basınç dayanımları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bütün bu değerlendirmeler sonucunda, priz süresini ayarlayan ve karışım suyunu azaltan katkı maddeleri katılmış bütün betonların ölçülen hava miktarlarının TS 3452 "Beton Kimyasal Katkı Maddelerinin belirttiği maksimum değerin artında olduğu görülmüştür. Betonda gerekli hava miktarının temin edilebilmesi için hava sürükleyici katkı kullanımında hava sürüklenme miktarı kontrol edilmelidir. Yüksek oranda su azaltıcı katkının önerilen ortalama miktarının betonda süper akışkanlaştıncı etki için yeterli olduğu bulunmuştur. Ancak bu miktarda zamana bağlı çökme kaybı fazladır. Bu katkının bu miktardan fazla ilavesinde çökme kaybı azalmaktadır ama terlemeye neden olmaktadır. Diğer katkıların kullanımında dozajdaki artış betonun kıvamını arttırmaktadır. Su azaltıcı katkının akışkanlaştıncı özelliğinin PÇ 42.5 çimentosu kullanılan betonlarda daha etkili olduğu görülmüştür. Su azaltıcı ve priz geciktirici katkı beton kıvamında fazla bir artış sağlamazken hava sürükleyici ve priz geciktirici katkıların kıvamdaki artış üzerindeki etkisi çimento tipinden oldukça etkilenmektedir. Priz geciktirici ile su azaltıcı ve priz geciktirici katkıların Vİİilavesinde çökme ömrü uzamaktadır. Ayrıca, priz süresini ayarlayan ve karışım suyunu azaltan katkı maddelerinin TÇ 32.5 çimentosu kullanılan betonlara ilavesi sonucunda kontrol betonuna göre daha az basınç dayanımı elde edilmiştir. Hava sürükleyici katkı maddesinin kullanımında, dozajdaki artış bütün betonlarda basınç dayanımlarını kontrol betonlarına oranla oldukça düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTIVENESS OF CHEMICAL ADMIXTURES IN RELATION WITH CEMENT TYPE TANER. Burhan Berk M.S. in Civil Engineering Supervisor : Assoc Prof.Dp. Mustafa TOKYAY March, 1995. 140 pages Concrete is the most widely used construction material. In order to change or to improve various properties of concrete, chemical admixtures are being used. In this research, the effects of (a) a melamine formaldehyde sulphonate based high-range water-reducing agent, (b) a lignosulphonate based normal water-reducing agent, (c) a hydroxycarboxylic acid based retarding agent, (d) a hydroxycarboxylic acid based water-reducing and retarding agent on air entrainment, workability, rate of slump loss and compressive strength properties, and (e) an air-entraining agent on air entrainment, workability, and compressive strength properties of concretes made from three different types of cements manufactured in Turkey were studied. The cements were PC 42.5, TÇ 32.5. and KÇ 32.5 from Set, Qimsa, and Baştaş cement factories, respectively. Control concrete without any admixture and test concretes containing the admixtures at minimum. Illaverage, and maximum dosages specified by the manufacturer were used. The standard cylindrical compressive strength specimens were cured in 95 ± 5 % relative humidity and at a temperature of 20 ± 3°C until the time of test, 3, 7, and 23 days. In all the specimens prepared, the cement content, water-cement ratio, and aggregate type and content were kept constant for each level of admixture addition. The effects of the types of cements, and the types and dosages of admixtures on air entrainment, workability, rate of slump loss and compressive strength properties were studied. Finally, after the analyses of the test results, it has been determined that measured air content values of concretes with water-reducing and sefccontrolling admixtures are in accordance with TS 3452“Chemical Admixtures for Concrete”for all types of cements used in this study. Control of air should be done in order to provide adequate air entrainment in the use of air-entraining agent. Average dosage of the higbrange water-reducing agent is sufficient to produce flowing concrete, however the rate of slump loss is much higher at this dosage. Further addition decreases the slump loss, but causes bleeding. In the case of other admixtures, increase in dosage results in an increase in initial slump of concrete. The plasticizing effect of the normal water-reducing agent is more efficient when added to concretes containing PC 42.5 cement. The water-reducing and retarding agent does not cause much increase in initial slump whereas the effect of air-entraining and retarding agents on slump increase is significantly affected by the cement type. The rate of slump loss is controlled in the additions of the retarding and the retarding water-reducing IVadmixtures. It has also been determined that concretes containing the water- reducing and set-controlling admixtures and TÇ 32.5 cement have lower compressive strengths than control concretes. In the use of air-entraining agent, increase in dosage causes considerable losses in compressive strength values in comparison to control concretes. Keywords : Concrete, Chemical Admixtures, Air-entraining Agents, Water- reducing Agents. Plastacizers, Superplasticizers. Science Code : 624.03.01