Katkı dozajı ve taze beton sıcaklığının kendiliğinden yerleşen beton özelliklerine etkisi
Effect of chemical admixture content and fresh concrete temperature on self-compacting concrete properties
  1. Tez No: 222511
  2. Yazar: CENK KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliginden Yerlesen Betonlar, Kimyasal Katkı Dozajı, Segregasyon, Taze Beton Sıcaklıgı, slenebilirlik, Self Compacting Concretes, Chemical Admixture Content, Segregation, Fresh Concrete Temperature, Workability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalısmada, katkı dozajının ve taze beton sıcaklıgının kendiliginden yerlesen beton özelliklerine etkisi incelenmistir. Laboratuvar ortamında, sıcaklıgın etkisini arastırmak için üç farklı sıcaklıkta (15ºC, 20ºC ve 30ºC) beton üretilmistir. Katkının etkisini arastırmak için 15ºC' de çimento agırlıgına göre %1, %1.05, %1.10 oranlarında, 20ºC' de %0.90, %1.00, %1.10 oranlarında ve 30ºC' de %0.95, %1.0, %1.10 oranlarında katkı kullanarak 9 farklı beton üretilmistir. Alınan numunelerle, taze beton özellikleri ile sertlesmis beton özellikleri arasındaki iliski incelenmistir. Bununla birlikte beton numunelerden alınan kesitlerdeki iri agrega dagılımı, agregalar arası mesafeler hesaplanmıs, taze ve sertlesmis beton özellikleriyle iliskisi incelenmistir. Süper akıskanlastırıcı kimyasal katkılar beton karısımında en uygun dozajda kullanılmalıdır. Katkı gereginden az veya fazla oldugunda daha düsük basınç dayanımı elde edilmektedir. Beton sıcaklıgı katkının akıskanlastırıcı etkisini katkı dozajına baglı olarak etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of chemical admixture content and concrete temperature on self compacting concrete properties are investigated. Self compacting concrete is cast in different temperatures (15ºC, 20ºC and 30ºC) in laboratory. Moreover, mixture has different chemical admixture dosages under different concrete temperatures. These are for %1, %1.05, %1.10 for 15ºC, %0.90, %1.00, %1.10 for 20ºC and %0.95, %1.00, %1.10 for 30ºC. Fresh concrete and hardened concrete properties relations are investigated with nine SCC specimens. Moreover, cylinder specimens are cut and aggregate distribution and the distance between aggregates are calculated. Besides, 1 m³ trial casting performed on construction site. At this phase, fresh concrete property tests for 2 different mixing times were performed. Also the transportation times of 65 and 95 minutes were tested. Experiments have shown that, SCC should be cast with an optimum admixture dosage to obtain the desired performance and the concrete temperature affects the effectiveness of the admixture, depending on the dosage.