Kurtubî'nin had cezalarını tefsirdeki metodu
Al-Qurtubi's methodology of jurisprudential i̇nterpretation
  1. Tez No: 385857
  2. Yazar: İSMAİL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kurtubî, Metot, Had Cezaları, Al- Qurtubi, Methodology and Jurisprudence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, VII/XIII. asır Endülüs tefsir ekolünün önemli âlimlerinden Muhammed b. Ahmed el-Kurtubî (ö. 671/1273)'nin hayatı ve Kurtubî Tefsiri olarak İslâm âleminde meşhur olan ahkâm tefsirinde had cezalarını tefsir metodu ele alınmıştır. Hem Doğu hem de Batı kültüründe yetişen Kurtubî'nin daha küçük yaşta Endülüs'te başladığı ilim tahsil hayatına, Haçlıların Endülüs'ü istilası sonucunda göç etmek zorunda kaldığı Mısır'da devam etmiştir. Mısır'ın güneyinde yer alan el-Minye'ye yerleşen Kurtubî, burada gözlerden uzak mütevazı bir hayatı tercih ederek daha çok kitap te'lifi ile meşgul olmuştur. Dindar bir kişiliğe sahip olan Kurtubî, fıkıh, lügat, kıraat gibi dinî ilimlerdeki birikiminin tümünü ahkâm ağırlıklı el-Câmi li-Ahkâmi'l-Kur'ân ve'l-Mübeyyinu limâ Tadammenehü mine's-Sünneti ve Âyi'l-Furkân isimli tefsirinde ortaya koymuştur. Böyle eşsiz bir eserin metodunun anlaşılması o eserden istifadeyi artıracağı gayesiyle böyle bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kurtubî'nin hayatı, ilmî ve ahlâkî şahsiyeti, hocaları, öğrencileri, eserleri ve Kurtubî hakkında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde tefsiri hakkında genel bilgiler, istifade ettiği kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Son bölümde de had kavramı ve genel anlamda tefsirinde izlediği metodu, özel anlamda had cezalarını tefsir ederken izlediği metot üzerinde durulmuştur
Özet (Çeviri)
In this work, the life of Mohammed Ibn Ahmad Al- Qurtubî (671/ 1273) who is an important scholar of Andalusian interpretation school between the 7th and 13th centuries and the method of jurisprudential interpredential in Ahkâm interpretation which is popular in the world of İslâm as Interpretation of Al-Qurtubi are discussed. Al-Qurtubi who grows up both in western and eastern cultures, starts to his education life in Andalusia at early age and continues in Egypt where he has immigrated, following the invasion of Andalusia. Al- Qurtubi settles down in el-Minye which is in the south of Egypt and here he busies himself more with book interpretation by living a secluded and modest life. Al- Qurtubi who has a religious character, presents all of his religious science knowledge of jurisprudence, word (lügat) and recitals in the al-Jâmi li-Ahkâm al-Qur'an wa al-Mubayyin li mâ Tadammânâ min al-Sunna wa Âyât al- Furkân. This work is done with the aim of benefiting from work by understanding the methodologhy of such a unique work. This study consists of three parts. In the first part, Al-Qurtubi lifes, his scholarship and moral character, his masters, his students, his works and the works about him are discussed. The second part deals with the general knowledge about his interpretation ( al-tafsir ), the sources that he benefits In the last part, the topics of jurisprudence concept and the method that he uses in interpretation in the general sense and the method that he uses when he interprets jurisprudence in detail.