Türk ve Irak Medeni Hukukunda evlilik (Hanefi Mezhebine göre karşılaştırmalı bir çalışma)
Marriage in the Turkish civil law and Iraqi personal (Status law a comparative study according to the Hanafi School)
- Tez No: 385858
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP TUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Türk Medeni Kanunu, Irak Ahvali Şahsiye Kanunu, Hanefi Mezhebi, Marriage, The Turkish Civil Law, Iraqi Personal Status Law, the Hanafi School
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Türk Medeni Kanunu ve Irak Ahvali Şahsiye Kanununda evliliği Hanefi Mezhebiyle karşılaştırılmalı olarak ele alıp incelemektedir. Çalışmanın gayesi her iki kanunda bulunan evlilik hükümlerinin İslam hukuku hükümleriyle ne kadar bağdaştığı ve çeliştiğini ortaya koymaktır. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Medeni evliliğin ortaya çıkışı ve Türk Medeni Kanunu ile Irak Ahvali Şahsiye Kanunundaki yasal gelişimi, Medeni evliliğin makâsıdı ve Irak Ahvali Şahsiye Kanununun evlilikteki gayesini içermektedir. İkinci bölüm de evliliğin mukaddimeleri, gereksinimleri, Türk Medeni Kanunu ve Irak Ahvali Şahsiye Kanununda evlilik akdinin rükün ve şartları açıklanmaktadır. Üçüncü bölüm ise, Türk Medeni Kanunu ve Irak Ahvali Şahsiye Kanununda evlilik engelleri, evlilikte velayet, evliliğin geçerli sayılabilmesi için aranan şartlardan şahitlik ve evlilik akdinin sonuçlarından birisi olması itibariyle mehir gibi, evlilik akdinin yasal sonuçlarının ortaya çıkması için lazım olan ancak akdin kendisine herhangi bir etkisi olmayan şartlar, evlilik ve aile ile alakalı iki önemli mesele olan çok evlilik ve evlatlık edinme konularını içermektedir. Bu çalışma sayesinde Türk Medeni Kanununun, özellikle Hanefi Mezhebine olmak üzere birçok meselede İslam hukuku hükümlerine ters düştüğü sonucuna ulaşılmıştır. Bunlardan en önemlileri: evlilik akdinde siğa'ya değinilmemesi; evlilik akdinde her iki şahidin kadın olmasına veya Müslüman kadının evlilik akdine Müslüman olmayan iki şahidin şahitlik etmesine izin verilmesi; bir erkeğin süt kız kardeşiyle evlenmesine izin verilmesi; çok evliliğin yasaklanması; Müslüman bir kadının Müslüman olmayan bir erkekle evlenmesine izin verilmesi; Müslüman bir erkeğin hiçbir semavi dine inanmayan bir kadınla evlenmesine izin verilmesi; evlilik akdinde mehrin şart koşulmaması; evlatlık edinmenin evlilik engellerinden kabul edilmesi; boşanmış kadının bekleme süresinin üç yüz gün olarak belirlenmesidir. Bununla beraber Irak Ahvali Şahsiye Kanununun İslam hukuku hükümleriyle böyle bir çelişki içerisinde olmadığı; kanun maddelerinin çoğunluğunun Hanefi Mezhebi görüşleri doğrultusunda İslam hukuku hükümleriyle bağdaştığı
Özet (Çeviri)
This study investigates in the comparison between marriage in the Turkish Civil law and the Iraqi Personal Status Law according to the Hanafi school in order to show the extent of a conflict and agree the marriage with both of them with Islamic sharia law.This study consists of three chapters, the first includes two sections, one of them on the emergence of civil marriage, and the legislative evolution of the Turkish Civil Law and the Iraqi Personal Status Law. The second section about the purposes of civil marriage and the purposes of marriage in the Iraqi Personal Status Law. The second chapter contains a speech about marriage introductions and related items in the first part of it, and the statement of rules and conditions of the marriage contract in the second part of it, while the third chapter involved three sections, The first deals with the taboos to marry in the Turkish and Iraqi laws, while the second deals with the conditions that have no impact on the marriage contract, but necessary to legitimize the marriage contract. The third part contains the talk about polygamy and adoptions are two issues which are linked to marriage and the family.Through this study show that the Turkish Civil Law, according to the Hanafi doctrine inconsistent with the provisions of Islamic Sharia law in several issues the most important is negligence of formula marriage contract, allowed to be witnesses to the marriage of two women or non-Muslims at the marriage of a Muslim, allow the brother to marry his sister from breast feeding, a ban on polygamy, allow Muslim girl to marry a non-Muslim, allow a Muslim man to marry a woman of no heavenly religion, In addition to the dowry is not required in the marriage contract, consider adoption prevents the marriage. Finally, make several absolute three hundred days. While we did not find a conflict with the provisions of Islamic Sharia law in the Iraqi Personal Status Law. Hence most of the articles came compatible with Islamic sharia law according to the Hanafi school.