Spor Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatı çalışanlarının yöneticilerine ilişkin etik liderlik davranış özelliklerinin örgütsel bağlılık düzeyleri açısından incelenmesi
The study of ethi̇cal leadershi̇p behavi̇or characteri̇sti̇cs concerni̇ng the executi̇ves of the personnel at general di̇rectorate of sport and provi̇nci̇al organi̇zati̇on i̇n terms of organi̇zati̇onal commi̇tment level
  1. Tez No: 385882
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Ethic, Ethical Leadership, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırmanın amacı, Spor Genel Müdürlüğü ve Taşra teşkilatında görev yapan yöneticilerin etik liderlik davranış özelliğinin kurumda çalışan personelin örgütsel bağlılık düzeyine etkisini belirlemek, aynı zamanda Spor Genel Müdürlüğü ve Taşra Teşkilatı çalışanlarının yaş, görev yılı, cinsiyet, medeni durum, unvan, gelir düzeyi ve eğitim düzeylerine göre örgütsel bağlılık düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Etik Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Anket uygulaması sonucu elde edilen veri seti SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programında analiz edilmiştir. Analiz kapsamında, güvenirlik analizi (Reliability Analysis), Kruskal Wallis H testi, Mann Whitney U testi, Pearson korelasyon analizi, Regresyon analizi ve Kolmogorov Smirnov normallik testinden faydalanılmıştır. Araştırmanın etik liderliğin örgütsel bağlılığı açıklamaya ilişkin bulguları şu şekildedir. Örgütsel bağlılığın alt boyutu olan duygusal bağlılığı, etik liderliğin alt boyutlarından olan iklimsel etik boyutunu anlamlı düzeyde etkilemektedir. Örgütsel bağlılığın diğer alt boyutu olan devam bağlılığını, etik liderliğin alt boyutlarından hiçbiri anlamlı düzeyde yordamamaktadır. Örgütsel bağlılığın bir başka alt boyutu olan normatif bağlılık, etik liderliğin iklimsel etik alt boyutu anlamlı düzeyde açıklamaktadır. Araştırmanın diğer değişkenlerine ait bulgularına göre ise, örgütsel bağlılığın alt boyutu olan normatif bağlılık ile cinsiyet ve unvan arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılığın alt boyutu olan devam bağlılığı ile görev yılı arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılığın yaş, gelir düzeyi ve medeni duruma göre farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılığın alt boyutlarından olan duygusal ve normatif bağlılığın öğrenim düzeyine göre farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Sonuç olarak; yöneticilerin etik liderlik davranışı ile personelin örgütsel bağlılığı arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu söylenebilir. Örgütsel bağlılığın bazı demografik özelliklere göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulgularının ilgili literatüre katkı sağlayacağı ve araştırmacılara bir takım ipuçları sunacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of ethical leadership behaviours of administrators, who work at General Directorate of Sports and Provincial Directorate of Sports, to organizational commitment levels of employees. It was also aimed in this study to determine the differences of organizational commitment and ethical leadership levels according to age, experience, gender, marital status, work position, income and education levels. Ethical Leadership Scale and Organizational Commitment Scale were used for the purpose of data collection. The data was analysed by SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences). Reliability analysis, Kruskal Wallis H test, Mann Whitney U test, Pearson's Correlation, Regression analysis and Kolmogorov Smirnov tests were used in data analysis. The result of the contribution of ethical leadership to organizational commitment is as follows. Emotional commitment which is a sub dimension of organizational commitment was significantly contributed by climatical ethic. No sub dimensions of ethical leadership significantly contributed to continuity commitment. Climatical ethic which is a sub dimension of ethical leadership significantly contributed to normative commitment. According to the results regarding other variables, there was a significant difference according to gender and work status for normative commitment. There was a significant difference according to work experience for continuity commitment. Organizational commitment did not differ according to age, income and marital status. Emotional commitment and normative commitment significantly differed according to education level. As a result, it could be said that there is a relationship between ethical leadership behaviours of administrators and organizational commitment of employees. It was also observed that there were some significant differences in organizational commitment and ethical leadership behaviours. Findings of our research could contribute to the relevant literature and suggest some ideas to the researchers.