Gençlik ve Spor Bakanlığı taşra teşkilatı çalışanlarının duygusal emek boyutları ve iş tatmin düzeylerinin incelenmesi
Investigation of emotional labor dimensions and job satisfaction levels of provincial organization employees of ministry of youth and sports
  1. Tez No: 541640
  2. Yazar: SEFA YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Duygusal Emek, İçsel İş Tatmini, Dışsal İş Tatmini, Sport, Ministry of Youth and Sports, Emotional Labor, Internal Job Satisfaction, External Job Satisfaction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmada Gençlik ve Spor Bakanlığı taşra teşkilatı çalışanlarının duygusal emek boyutları ve iş tatmin düzeylerini belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmanın evrenini, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı personeli oluşturmaktadır. Örneklemini ise çalışanlar arasından rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen 11 farklı şehirden toplam 368 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından 9 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”hazırlanmıştır. Duygusal emek düzeylerini belirleyebilmek için Lee ve Brotheridge (2003) tarafından geliştirilen ve Dursun ve arkadaşları (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan“Duygusal Emek Ölçeği”, ayrıca iş tatmin düzeylerini belirlemek için Weiss, Dawis, England ve Lofquist (1967) tarafından geliştirilen ve Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan“Minnesota İş Tatmin Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistic 25 paket programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler, yüzde (%), frekans, ortalama, standart sapma değerleri olarak yansıtılmıştır. Normal dağılım göstermeyen verilerde değişkenler arasındaki farkları belirlemek amacıyla nonparametrik testler kullanılmıştır. Sonuç olarak, araştırmaya katılan katılımcıların duygusal emek boyutlarında çeşitli değişkenler açısından çok fazla anlamlı fark bulunamazken iş tatmin düzeyleri bakımından önemli derecede farklar olduğu belirlenmiştir. Derin eylem alt boyutunun çalışanların içsel ve dışsal iş tatminlerine olumlu etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the emotional labor dimensions and job satisfaction levels of the provincial organization employees of the Ministry of Youth and Sports. The research is descriptive in the screening model. The universe of the research consists of the provincial organization personnel of the General Directorate of Sports under the Ministry of Youth and Sports. The sample consisted of 368 people from 11 different cities who were determined by random sampling method among the officials. 9-item“Demographic Information Form”was prepared by the researcher in order to determine the demographic characteristics of the participants. It is to determine emotional labor levels Lee and Brotheridge (2003) and developed by Dursun et al. (2014) by Turkish 'had adapted“Emotional Labor Scale ”is used. Also The data of job satisfaction were obtained by“Minnesota Satisfaction Questionnaire”developed by Weiss, Davis, England and Lofquist (1967) and adapted to Turkish by Baycan (1985). IBM SPSS Statistic 25 package program was used for data analysis. The data obtained were reflected as percentage (%), frequency, mean, standard deviation. Nonparametric tests were used to determine the differences between the variables in the non-normally distributed data. As a result, while there were no significant differences in the emotional labor dimensions of the participants, it was determined significant differences in terms of job satisfaction levels. It was concluded that the deep action sub-dimension has a positive effect on the internal and external job satisfaction of the employees.