Türkiye'de cari açık ve enerji ilişkisi
Current account deficit and power relations in Turkey
  1. Tez No: 385944
  2. Yazar: KAVEH YAGHOUBI NİA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA YAKICI AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Ekonomik Büyüme, Enerji İthalatı, Engle-Granger, HataDüzeltme, Granger Nedensellik Testi, Current Account Deficit, Economic Growth, Energy Imports, Engle-Granger, Error Correction, Granger Causality Test
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Johansen ve Juselius Eşbütünleşme ve Hata Düzeltme teknikleri kullanılarak 2005-2014 dönemi verileri itibarı ile Türkiye için cari açık, petrol fiyatları ve enerji ithalatı arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkiler incelenmiştir. Eviews7 programı kullanılarak 2013 yılı verileri üzerinde yapılan analizlerin bulguları şöyledir. Uzun dönemde cari açıkla enerji ithalatı arasında iki yönlü ilişki vardır. Bunun yani sira uzun dönemde petrol fiyatları cari açığı etkilemektedir. Kısa dönemde enerji ithalatından cari açığa doğru nedensellik bulunmamış ancak cari açıktan enerji ithalatına doğru 0.10 anlamlılık düzeyinde nedensellik bulunmuştur. Kısa dönemde petrol fiyatları ile cari açık arasında bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Johansen and Juselius Cointegration and Error Correction techniques using data from the period 2005-2014 in Turkey as of the current account dificit, short and long-term relationship between oil prices and energy imports were examined. The findings of the analysis of data on 2013 with using Eviews 7 program is as follows. In the long term there is a two-way relationship between the current account deficit and energy imports. In addition this means that long-term price of oil affects the current account deficit. In the short term there was no causality between energy imports and the current account deficit but the current account deficit causality 0:10 significance level of energy imports. In the short term there was no correlation between the current account deficit and rising oil prices.