Corpus analysis of the support verb construction development and use by EFL learners
İngilizceyi ikinci dil olarak öğrenenlerin destek fiil yapıları kullanım ve gelişimlerinin derlem tabanlı olarak incelenmesi
- Tez No: 385945
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen derlemi, eşdizim yapılar, dil arası gelişim, üniversite öğrencileri, yazma, Learner corpora, support verb constructions, development, university students, writing
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler akademik yazı yazarken kelime düzeyleri ve çeşitliliği açılarından bir dizi sorun yasamaktadırlar. İstenilen ölçülere uygun olarak akademik yazı yazabilmenin önünde engel oluşturan bu sorunların ilk nedeni eşdizimsel kelimeleri ve İngilizcenin deyimsel doğasını göz ardı etmelerinden kaynaklanmaktadır. Bu bilgisayar destekli karşılaştırmalı öğrenen derleminin amacı öğrencilerin İngilizce`deki eş dizim yapılarının genel frekanslarını ve gelişimlerini ve yine bu arada yaygın yapılan eşdizim yapı hatalarını araştırmaktır. Bu amaçla, İngiliz Dili ve Edebiyatı 1. ve 2. öğrencileri tarafından yazılan akademik yazılar belirli tasarım ölçütlerine göre toplanmış ve çalışmanın derlemi oluşturmuşlardır. Çalışmanın amaçlarına dönük olarak, KTUCALE derlemi üzerinden yapılan kelime türü araştırması, eşdeğer olan kaynak bir derlemin kullanılmasını da gerekli hale getirmiştir. Sonuç olarak BAWE derlemi kaynak akademik derlem olarak çalışmada kullanılmıştır. Çalışmada özel amaç örneklemesi yöntemi kullanılmış ve Oxford Çevrimiçi Yerleştirme sınavı ile öğrenciler arasındaki seviye farkları belirlenmiş ve toplam iki grup oluşturulmuştur. Ayrıca, sınav sonuçlarına göre çalışmaya katılacak öğrencilerin sayısı belirlenmiştir (s:120). Çalışmaya katkı sağlayan veriler hem niteliksel ve hem de niceliksel olarak elde edilmişlerdir. Öğrenen derleminin niceliksel analizini öğrencilerin anketlere, geriye dönük hatırlama protokolü, öğrenci günlüklerine verdikleri dönütlerden oluşan nitelik analizi takip etmiştir. Bu karşılaştırmalı öğrenen derlemi ortaya çıkarmıştır ki KTUCALE öğrenen derlemi eşdizimsel kelime çeşitliliği ve yoğunluğu acısından, referans derlem olan BAWE ye kıyasla çok daha az bir zenginlik göstermiştir. Çalışmanın bir diğer bulgusu KTUCALE derleminde yaygın eşdizimsel kelimeler olup, kullanım frekansı yüksek olan bazı kelime gruplarının normalden çok fazla ve normalden çok düşük seviyelerde olduğu belirlenmiştir. Bir diğer bulgu ise yanlış kullanılan eşgüdümsel kelimelerin çeşitliliğinin çok yüksek olması ama bunun öğrencilerin bu konuda duyarsız olmalarından çok, sınırlı eşdizimsel kelime dağarcığına sahip olmalarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Students of English as a Foreign Language are facing a variety of problems that make their academic writing fail to meet the required criteria in terms of lexical complexity and variation, which could be related to the ignorance of collocational nature of English language as well as the failure to consider the phraseological nature of the language. Thus, the purpose of this computerized contrastive learner corpus analysis is to analyze the overall frequency and development of support verb constructions as well as investigating the common support verb construction misuses. For this purpose, the academic essays written by university students of English in 1st and 2nd years were taken as the samples for the study. Lexical investigation of KTUCALE corpus, which was solely compiled to serve the objectives of this study, entailed the presence of another similar sized academic corpus and, as a result, British Academic Written English (BAWE) was selected as the reference academic learner corpus for the study. Purposive sampling methodology was used in the study and the analysis was done by comparing the language use of the learners who were categorized into two distinct levels with respect to their present language proficiency levels through Oxford Online Placement Test and the levels of the subjects (n:120) were determined based on the scores they got from the test. The data for the study were both qualitative and quantitative in nature. Quantitative analysis of the learner corpora findings was followed by a qualitative analysis of the learners' responses to the questionnaires, retrospective protocols and student diaries. The main findings of this contrastive learner corpus analysis revealed that KTUCALE learner corpus is much less complex in terms of support verb construction diversity and density than the reference corpus BAWE. Another finding was that the support verb construction samples from KTUCALE were shaped by excessive overuse and underuse of some of the most frequently used words. Yet another finding was a high level of diversity in terms of the incorrect use of support verb constructions as a result of the learners' limited word stock rather than from their ignorance of these multi-word combinations.