Çat Dağı (Gürpınar-Van) ve çevresinin florası
The flora of Çat Mountain (Gurpinar-Van) and its surroundings
- Tez No: 385966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Eğitim ve Öğretim, Biology, Botany, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çat Dağı, Flora, Gürpınar, Van, Türkiye, Çat Mount, Flora, Gürpınar, Van, Türkiye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırma alanımızda 2009-2013 yılları arasında 2150 bitki örneği toplanmıştır. Toplanan örneklerin değerlendirilmesi sonucu 60 familya ve 243 cins'e ait 545 tür, 14 alttür ve 4 varyete olmak üzere toplam 569 takson tespit edilmiştir. 569 taksonun 3'ü Pteridophyta, 566'sı Spermatophyta divisiolarına aittir. Spermatophyta üyelerinden 2 takson Gymnospermae alt divisiosuna, 564 takson da Angiospermae alt divisiosuna dahildir. Angiosperm'lerin 484'ü Dicotyledoneae ve 81'i Monocotyledoneae sınıflarında yer almaktadır. Limoniopsis davisii Bokhari taksonları üçüncü defa alanımızdan toplandı. Alanımızda belirlenen taksonlardan 9 tanesi B9 karesi için yeni kayıttır. Çalışmada belirlenen taksonlardan 25'inin bilinen özelliklerinden farklılık gösteren çeşitli varyasyonlar ile bazı bilinmeyen özellikleri ortaya konmuştur. Alandan tespit ettiğimiz taksonlardan 58 tanesi endemiktir ve endemizm oranı % 10.19'dir. Endemik ve nadir olan taksonların tehlike kategorilerine dağılımları: 1 takson tehlikede“EN”, 13 tür zarar görebilir“VU”, 10 takson tehdit altına girebilir“NT”, 49 takson az endişe verici“LC”şeklindedir Alanda belirlenen taksonların 229'ü (% 40.25) İran – Turan, 40'si (% 7.02) Avrupa – Sibirya, 3'i (% 1.87) Öksin, 6'si (% 1.05) Akdeniz, 1'si (% 0.17) Hirkano - Öksin fitocoğrafik bölge elementi ve 290'i (% 50.96) çok bölgeli dağılışı olan veya fitocoğrafya bölgesi bilinmeyenlerden oluşmaktadır. İçerdikleri takson sayısına göre alandaki en büyük 10 familya sırasıyla Asteraceae 73 (% 12.82), Brassicaceae 68 (% 11.74), Fabaceae 60 (% 10.54), Poaceae 47 (% 8.26), Lamiaceae 40 (% 7.02), Caryophyllaceae 29 (% 5.09), Liliaceae 23 (% 4.04), Boraginaceae 22 (% 3.86), Scrophulariaceae 20 (% 3.51), Ranunculaceae 16 (% 2.81)'dir
Özet (Çeviri)
This research covers the flora of Çat Mountain (Gürpınar-Van). As result of the field survey carried out between 2009 and 2013, 2150 plant specimens have been collected. According to the taxonomical identification of these materials; 243 genera, 543 species, 14 subspecies and 4 varieties belonging to 60 families were determined. A total of 569 taxa have been determined from the area. 3 species of the total 569 taxa is belonging to Pteridophyta division and 566 taxa are belonging to Spermatophyta division. Gymnospermae and Angiospermae subdivisions have 2 and 564 taxa respectively. In Angiospermae, Dicotyledones and Monocotyledones include 484 and 81 taxa respectively. A total of 58 (10.519 %) endemic species have been determined from the area. The distribution of the endemic and rare taxa according to the threat IUCN red data is as follows: 1 taxon in endangered“EN”, 13 taxa in vulnerable“VU”, 10 taxon in near threatened“NT”, 49 taxa in least concern“LC”. The research area is located in Irano-Turanian phytogeographic region. The phytogeographic distribution of the recorded species from the area is as follows: Irano – Turanian 229 (40.25 %), Euro–Siberian 3 (1.87 %), Mediterranean 6 (1.05 %), Euxine 3 (1.87 %), Hyrcano- euxine 1 (0.17 %) and unknown phytogeographic elements 290 (50,96 %). According to their taxa content, the greatest on families are ordered as follows: Asteraceae 73 (12.82 %), Brassicaceae 68 (11.74 %), Fabaceae 60 (10.54 %), Poaceae 47 (8.26 %), Lamiaceae 40 (7.02 %), Caryophyllaceae 29 (5.09 %), Liliaceae 27 (4.11 %), Boraginaceae 22 (% 3.86), Scrophulariaceae 20 (3.51 %), Ranunculaceae 16 (2.81 %).