Enlightened fathers and their reformist siblings
Aydın babalar ve çocukları
- Tez No: 385997
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL KARAL AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat Dönemi, Osmanlı Modernleşmesi, Babalar ve Çocukları, The Tanzimat Era, Ottoman Modernization, Fathers and Children
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Modern çağda saygın devlet olmanın en önemli gereklerinden biri olan yaptırımlarda devamlılık ilkesi, Osmanlı Devleti için de geçerliydi. Bu nedenledir ki devlet yöneticilerinin devletin varlığının bağımsız olarak sürebilmesi için modernleşmeye dönük yenilikler yapılması gerektiğini kavradığı 19. yüzyıla gelindiğinde uygulanan reformlarda devamlılık sağlamak da batılılaşma hareketlerini gerçekleştirmek kadar önem kazanmıştı. Bu çalışma, Osmanlı Devletinin reformlar çağı diyebileceğimiz 19. yüzyıla birçok farklı alanda damga vuran biri gayrimüslim üç aydın babayı ve reformcu çocuklarını öne çıkararak onları Osmanlı batılılaşması/modernleşmesi bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Vaka ya da durum çalışması olarak da nitelendirilebilecek olan çalışmada, Kostaki ve İstefanaki Musurus; İbrahim Edhem Paşa ve Osman Hamdi Bey; Ahmed Cevdet Paşa ve Fatma Aliye Hanım'ın mesleki entelektüel yönleri ve kendi isimleriyle hatırlanan katkıları, devletin devamlılık ilkesine örnek olmalarının da altı çizilerek incelemektedir. Çalışmanın konusunu ve aynı zamanda sorunsalını oluşturan biri gayrimüslim baba ve çocukların seçiminde sadece Osmanlı batılılaşmasına ve devletteki devamlılık olgusuna katkıları değil, mesleki ve düşünsel yaşamlarında gösterdikleri devamlılık ve tutarlılık da belirleyici oldu. Başka bir deyişle, babalarının eğitimleri, bulundukları üst düzey görevleri ve Osmanlı modernleşmesi ve devletin geleceği ilgili düşünceleri ve tutumlarının çocuklarının üzerinde bıraktığı önemli etkilerle birlikte ele alındı. Uzmanlık alanları gibi devleti kurtarmak için sundukları çözüm önerileri de farklı olan, ancak, devletin ömrünü uzatmak için yönetimsel ve toplumsal yapının yenilenmesi gerektiğinde birleşen bu kimseler hem yaşadıkları zaman diliminde hem daha sonralarda da görülen, hatta Cumhuriyet Türkiye'sine intikal eden baba-evlat-meslek bağlantısının da başarılı örnekleri olduklarından çalışma haklarında yazılmış eserlerin yanı sıra birinci el kaynaklar da incelenerek hazırlandı.
Özet (Çeviri)
Continuity of applications is one of the most important features of a state, also a requirement for its credibility. This was valid for the Ottoman State which, in the 19th century, became dependent upon modernization for independent survival. It was therefore that the continuity of westernizing renovations performed with the anticipation of preserving state integrity gained outmost importance for the Ottoman ruling class. This study focuses on three nineteenth century enlightened fathers, one of them a non-Muslim, and their reformist siblings who have contributed to this cause as well as to Ottoman modernization. They are Kostaki and İstefanaki Musurus; İbrahim Edhem Paşa and Osman Hamdi Bey; and Ahmed Cevdet Paşa and Fatma Aliye Hanım taken up as case studies and presented here mostly through first hand sources. Each of the three selected prominent Ottomans who rendered different types of services to the Empire were not only enlightened men who, from different aspects contributed to overall Ottoman modernization, but were praiseworthy for bringing up reformist youngs. The six mentioned people with their official careers, scholarly, literary and artistic works served the Empire during a most turbulent era when the state steadily declined, leaving their unforgettable marks on the Ottoman institutions, society and culture as they contributed to the continuity of reforms. The study also brings them forth as role models opening the way to profession legacies among some prominent Ottoman families who served to implant tradition for educational and cultural elevation of the society that can be claimed to have passed to republican Turkey.