An analysis of BIST30 index options market
BST30 endeks opsiyonları üzerine inceleme
- Tez No: 385996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN KÜÇÜKŞENEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Opsiyon Fiyatlandırması, Gözlemlenen Opsiyon Fiyatları, Teorik Olarak Hesaplanan Opsiyon Fiyatları, Option Pricing, Observed Option Prices, Theoretically Calculated Option Prices
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Opsiyonlar 40 yıldan fazla bir zamandır finansal marketlerde kullanılmaktadır. Türkiye'de ise 21 Aralık 2012 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanmışlardır. Opsiyonlar yüksek kaldıraç efekti ve hisse senetlerinin gelecekteki hareketlerini tahmin etmemize olanak sağladıkları için çok önemli türev araçlarıdır. Bu özelliklerinin yanında opsiyonlar muhtemel riskleri önlemek için de çok verimli finansal araçlardır. Bu çalışma Türkiye'de çok yeni kullanılmaya başlanmış olan opsiyon piyasasının durumunu incelemek üzere yapılmıştır. Analiz, şu an için sadece bir endekste yazılabilen (BIST30) avrupa tipi opsiyonlar için yapılmıştır. Amerikan tipi opsiyonlar için aynı analiz benzer şekilde yapılabilir. Marketi analiz edebilmek için öncelikle piyasada bilgileri yer alan gerçek fiyatlarla teorik fiyatlar karşılaştırılmış ve risksiz kazanç olanağının varlığının kontrol edilebilmesi amacıyla basit portfolyolar oluşturulmuştur. Bu çalışma ile, Türkiye'de opsiyon piyasalarında risksiz kazanç olanağı bulunduğunu ve bunun belli bir noktadan sonra azalmaya başladığı gösterilmektedir. Ayrıca teorik ölçüm ile gözlemlenen ölçümlerde fark görülen noktalarda Türkiye'de Black-Scholes-Merton modelin verimli fiyatlama yapmadığı veya marketlerde gözlenen opsiyon fiyatlarının verimli olmadığı anlaşılmıştır. İlk kez yapılacak olan bu analizle birlikte Türkiye'deki yatırımcıların opsiyonlara olan farkındalığının ve opsiyon piyasalarındaki hacmin arttırılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Index Options have been used more than forty years in international financial markets. These types of options have been used in Turkey since December 21, 2012. They are very important derivatives as they cause leverage effect on returns, and they also help to get information about the investors' expectations related to future prices of the financial assets. In addition to these features they are perfect instruments in order to hedge future risks. In this thesis, we analyze the very new index option markets in Turkey. The analysis is performed for European options which exist for only one index (BIST30). The extension to American Options may be done by using similar methods used in this thesis. We compare observed and theoretical values of options and construct well known portfolios (Put-Call Parity) in order to check for arbitrage opportunities. We show that there were arbitrage opportunities in the market and they began to diminish after some point. We also argue that Black-Scholes-Merton model does not price efficiently index options in Turkey or the pricing of options in Turkey is not efficient due to these differences between observed and theoretical values and arbitrage opportunities at some data points. We believe that this first analysis of index options market in Turkey and hopefully proceeding papers will help to increase people's awareness of options and consequently increase the volume of the market.