Contents of Turkish identity,national-social identifications, and inter-group relations in Turkey
Türkiye'de Türk kimliği içerikleri, ulusal-sosyal kimliklenmeler ve gruplar arası ilişkiler
  1. Tez No: 386002
  2. Yazar: NAGİHAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İçerikler, Türk Kimliği, Gruplar Arası İlişkiler, Sınırlar Anlamlar, Contents, Turkish Identity, Inter-group Relations, Boundaries, Meanings
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez Türkiye'de Türk kimliği içerikleri, ulusal sosyal kimliklenmeler ve gruplar arası ilişkilerin algılanma biçimleri arasındaki ilişkileri araştırmaktadır. Bu amaca yönelik olarak bu tezde iki çalışma yürütülmektedir. Birinci çalışmaya 64 üniversite öğrencisi katılmıştır ve bu çalışmada Türk kimliğinin içerikleri Türk İç Grubunun Sınırlarının Tanımlanma Biçimleri, Türk Kimliğinin Özellikleri, Türk Kimliğine Sahip Olmanın Anlamları ve Türk İç Grubunun Diğerleriyle İlişkileri olarak bulunmuştur. İkinci çalışmaya 324 üniversite öğrencisi katılmıştır ve bu çalışmada Ulusal Katılım Kürtlerin değerlendirilmesini ve Kültürel, Gerçeğe Uygun ve İtibara Yönelik tehdit ve çatışma algısını öngörmüştür. Ulusal Özcülük herhangi bir bağımlı değişkeni öngörmemiştir. Türk Kimliğinin Önyargısız Olduğu Görüşü, Türk iç grubunun değerlendirilmesini ve Kültürel ve Gerçeğe Uygun tehdit ve çatışma algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Üst Bir Kimlik Olduğu Görüşü İtibara Yönelik tehdit ve çatışma algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Ayırt Ediciliği Avrupalıların değerlendirilmesini öngörmüştür. Türk Kimliğinin Birlik ve Bütünleştiriciliği çatışma algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Yüceliği, Kürtlerin değerlendirilmesini ve Kültürel ve Gerçeğe Uygun tehdit ve çatışma algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Gücü ve Bağımsızlığı, Türk iç grubunun değerlendirilmesini öngörmüştür. Türk Kimliğinin Olumsuz Atıfları, Türk iç grubunun değerlendirilmesini ve İtibara Yönelik tehdit algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Gücü, Bağımsızlığı ve Sürekliliği, Türk kimliklenmesiyle etkileşerek çatışma algısını öngörmüştür. Türk Kimliğinin Olumsuz Atıfları ve Gücü, Türk kimliklenmesiyle etkileşerek Türk iç grubunun değerlendirilmesini öngörmüştür. Çatışma algısı, Ulusal Katılımın, Türk Kimliğinin Yüceliğinin ve Kürt ve Avrupalı kimliklenmelerinin, Kürt grubunun değerlendirilmesiyle olan ilişkisine aracılık etmiştir. Ek olarak, Türk Kimliğinin Önyargısız Olduğu Görüşü ile Türk iç grubunun değerlendirilmesi arasındaki ilişkiye Kültürel ve Gerçeğe Uygun tehdit algısı kısmen aracılık etmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the relationships between contents of Turkish identity, national social identifications, and perceptions of inter-group relations in Turkey. 64 university students participated in Study 1, which explored contents of Turkish identity as Definitions of Turkish In-group Boundaries, Characteristics of Turkish Identity, Meanings of Having a Turkish Identity, and Turkish In-group's Relations with Others. 324 university students participated in Study 2, which showed that National Participation predicted Kurdish group evaluation and perceived Cultural, Realistic, and Esteem threats and Conflict. National Essentialism was not a significant predictor. View of Turkish Identity as Unprejudiced predicted Turkish group evaluation and perceptıons of Cultural and Realistic threats and Conflict. Turkish Identity as a Superordinate Identity predicted perceptions of Cultural and Esteem threats and Conflict. Distinctiveness of Turkish Identity predicted European group evaluation. Entitativity of Turkish Identity predicted perception of Conflict. Glorification of Turkish Identity predicted Kurdish group evaluation and perceptions of Cultural and Realistic threats and Conflict. Power and Independency of Turkish Identity predicted Turkish group evaluation. Negative Attributes of Turkish Identity predicted Turkish group evaluation and perception of Esteem threat. Power, Independency, and Continuity of Turkish identity interacted with Turkish identification in the prediction of perception of Conflict. Negative Attributes and Power of Turkish Identity interacted with Turkish identification in the prediction of Turkish group evaluation. Results showed significant indirect effects through perceived conflict from National Participation, Glorification of Turkish Identity, and European identification to Kurdish group evaluation. The relationship between View of Turkish Identity as Unprejudiced and Turkish group evaluation was significantly and partly mediated by perceived Cultural and Realistic threats.