The effects of young schema domains, young maladaptive coping styles, and young parenting styles on working alliance among supervisors, therapists, and the clients
Young şema alanları, uyumsuz baş etme biçimleri ve young ebeveynlik biçimlerinin süpervizörler, terapistler ve hastaların terapötik ilişkisi üzerindeki etkisi
- Tez No: 386001
- Danışmanlar: PROF. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şema Teori, Terapötik İttifak, Süpervizyon, Psikoterapi, Schema Theory, Working Alliance, Supervision, Psychotherapy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Yapılan çalışmanın hedefi Young şema alanlarının, Young uyumsuz baş etme biçimlerinin, Young ebeveynlik biçimlerinin süpervizörler, terapistler ve hastalar arasındaki terapötik ittifakını ölçmekti. Katılımcılar sekiz süpervizör (klinik psikoloji doktora öğrencileri), on iki terapist (klinik psikoloji yüksek lisans öğrencileri) ve dört hastadan (AYNA klinik psikoloji ünitesine başv uranlar) oluşmaktaydı. Araştırmada, terapötik ittifakı ölçmek için niteliksek (araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu soru formu ve ilişkisel halkalar) ve niceliksel (terapötik ittifak ölçekleri/süpervizör-terapist formları ve terapist-hasta formları) olmak üzere iki farklı ölçüm biçimi kullanıldı. Sonuçlara göre, Young erken yaş dönemi uyumsuz şemaları, Young baş etme biçimleri, Young ebeveynlik biçimleri ile süpervizörler, terapistler ve hastaların terapötik ittifakları arasında bir ilişki olduğu tespit edildi. Çıkan sonuçlar Şema Teori çerçevesinde tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In the current study, the aim was to measure the effects of Young schema domains, Young maladaptive coping styles, and Young parenting styles on working alliance among supervisors, therapists, and the clients. Participants were eight supervisors (clinical psychology doctorate students), twelve therapists (clinical psychology master students), and four clients (applicants to AYNA Psychotherapy Unit). In order to measure working alliance, two types of measurement based on qualitative (open ended questions and relational circles (developed by the researcher) and quantitative (Working alliance inventory/supervisor-therapist and therapist-client forms) methods were used. According to results, a relationship between Young schemas, parent styles, and coping styles and working alliance was found among supervisors, therapists, and clients. Associations were discussed in line with Schema Theory.