Yönetim bilgi sistemi kapsamında maliyet muhasebesi bilgilerinin yönetim kararlarında kullanılması ve bir uygulama
Use of information management cost accounting decisions under management information system and an application
- Tez No: 386016
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilgi Sistemi, Maliyet Muhasebesi, Maliyet Muhasebesi Bilgileri, Yönetim Kararları, Management Information Systems, Cost Accounting, Cost Accounting Information, Management Decisions
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Küreselleşen dünyada işletmelerin hayati fonksiyonları içerisinde yer alan yönetimin, işletmenin stratejik yol haritasını çizebilmesi, aynı zamanda doğru ve güvenilir kararlar alabilmesi için, işletmelerde yönetim bilgi sisteminin kurulması zorunlu hale gelmiştir. Maliyet bilgileri, yönetim bilgi sistemini oluşturan alt bilgi sistemlerinden muhasebe bilgi sistemi içerisinde yer almaktadır. Yönetim kararları alınırken maliyet muhasebesi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu çalışmada; işletmelerde yönetim kararları alınırken, maliyet bilgilerinden ne oranda yararlanıldığı konusu araştırılmıştır. Bu doğrultuda uygulamaya konu olacak bir üretim işletmesi seçilmiştir. Seçilmiş olan üretim işletmesinin, ilk olarak kullanmakta olduğu bilgi sistemleri, daha sonra edinilen bilgiler kapsamında maliyet yapısı ve işleyişi, maliyet bilgi sistemi incelenmiştir. Etkin bir yönetim için maliyet bilgi sistemi kapsamında, işletmeye en uygun maliyet muhasebesi yöntemi, standart maliyet yöntemi olduğuna karar verilmiş ve çalışmada ayrıntılı olarak açıklanıp, uygulaması yapılmıştır.Çalışma sonucunda; seçilen işletmede, uygulanmış olan standart maliyet yöntemi sonucu tespit edilen olumsuz maliyet artışlarına sebep olan etkenlerin kontrol edilmesi ve önlenmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The vital functions of management of enterprises located within the globalizing world, the business's strategic road map plot, but also to obtain accurate and reliable decisions, the establishment of enterprises, management information system has become mandatory. Cost information, management information system, accounting information system is located within the sub-information systems. Management decisions taken cost accounting information is required.In this study, while firms are management decisions, cost information is investigated to what extent is being exploited. Chosen to implement this direction will be the subject of a manufacturing business. Selected generation business, information systems, which was in use first, then the cost structure and functioning of the scope of the information acquired, the cost of information system are studied. The scope of the cost for an effective management information system, the company most suitable method of cost accounting, standard cost method that has been decided and explained in detail in this study, it was applied.As a result of the selected firm, the standard cost method is applied to the detected result of the control and prevention of adverse factors that lead to increased costs for the recommendations are made.