Vulnerability parameters on graph operations
Graf işlemleri üzerinde zedelenebilirlik parametreleri
- Tez No: 386017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFET POLAT, YRD. DOÇ. DR. GÖKŞEN BACAK TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Zedelenebilirlik, Rupture Derecesi, Komşu Rupture Derecesi, Graf İşlemleri, Total Graflar
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bir iletişim ağında, belli merkezlerin ya da bağlantıların zarar görmesinden sonra, iletişim kesilene kadar geçen süredeki ağın dayanma gücünün ölçümüne, zedelenebilirlik değeri denir. Bir iletişim ağı, zedelenebilirlik değerinin belirlenebilmesi için, merkezleri bir grafın tepelerine, bağlantıları grafın ayrıtlarına karşılık gelecek şekilde bir graf ile modellenir. Bilinen zedelenebilirlik parametrelerinden bazıları Connectivity (Bağlantılılık), Integrity (Bütünlük), Neighbor Integrity (Komşu Bütünlük), Rupture Degree, Neighbor Rupture Degree, Toughness, Tenacity, Scattering Sayısı?dır. Bu tezde komşu rupture dereceleri üzerine çalışılmıştır. Bazı özel graflara graf işlemleri uygulanmış ve komşu rupture dereceleri hesaplanmıştır. Son olarak total graflar ve tümleyenleri incelenmiş neighbor rupture dereceleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The vulnerability shows the resistance of the network until communication breakdown after the disruption of certain stations or communication links. A communication network is modelled by a graph to measure the vulnerability as stations corresponding to the vertices and communication links corresponding to the edges. The well-known vulnerability parameters are Connectivity, Integrity, Neighbor Integrity, Rupture Degree, Neighbor Rupture Degree, Toughness, Tenacity, Scattering Number etc. In this thesis the information about neighbor rupture degree is given. Then neighbor rupture degree of some graph operations are obtained. Finally total graphs and complement of total graphs are drawn and their neighbor rupture degree is studied.