A graphical database for modular fixturing assemblies
Modüler bağlama kalıpları için grafiksel veri tabanı
  1. Tez No: 38602
  2. Yazar: MUSTAFA EMRE TALI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modüler Kalıplama, Takım Tasarım, Bağlama Kalıbı Tasarımı, BDT/BDÜ
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
oz MODÜLER BA?LAMA KALIPLARI İÇİN GRAFİKSEL VERÎ TABANI TALİ, Mustafa Emre Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER Ocak, 1995, 139 sayfa. Gelişen teknolojinin hedefinin, imalat hızının artması ve hassasiyetin arttırılması olduğu bir gerçektir. Temelde, bu kriterler talaş alma şartlarına ve özellikle kalıplamaya bağlıdır. Kalıplama operasyonlarında kullanım kolay ve imalat mümkün olduğunca basit olmalıdır. Kalıpların kullanımı ve imalatı zaman ve gider tasarrufu sağlamalıdır. Sanayide, modüler ve özel amaçlı kalıplama sistemleri mevcuttur. Bu çalışmada, modüler kalıplama konusu bilgisayar ortamına uygulanmıştır. Çalışmanın amacına ulaşmak için, grafiksel veri tabanı yaratılmasında ticari olarak kullanılan Pro/Engineer katı modelleme yazılımı kullanılmıştır. Bu veri tabanında, modüler T-Kanal sistemim içeren Taksan Modüler Kalıplama Katalogu esas alınmıştır. Bu katalogdan 413 parça veri tabanına yerleştirilmiştir. Pro/Engineer bir katı modelleme paketi olduğu gibi, parametrik modelleme kapasitesinede sahiptir. Bu yazılım kullanıcıya kalıp imalatında bazıkolaylıklar sağlamakla beraber, kesişim analizi ve bağlama kalıbına göre talaş alma canlandırması gerçekleştirebilmektedir. Program aynı zamanda, kullanılan modüler ekipmanların listelenmesi özelliğine de sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A GRAPHICAL DATABASE FOR MODULAR FIXTURING ASSEMBLES TALÎ, Mustafa Emre M.S. Thesis in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ilhan GÖKLER January, 1995,139 pages. it is a fact that, the target of developing technology is the increase of production rate and also providing betler accuracy. Primarily, those criteria depend on the machining conditions and especially the fixturing. in fixturing operations, the usage must be easy and construction must be simple as much as possible. Both the usage and construction of fixturing must be time and cost saving. There are dedicated and modular fixturing systems are available in industry. in this study, a modular fixturing concept has been applied to computer environment To reach the target of study, commercially available solid modeling software Pro/Engineer has been used in creation of graphical database. This database is based on Taksan Modular Fixturing Catalogue that includes T-Slot system of modularity. From this catalogue 413 parts are placed in database. As the Pro/Engineer is a solid modeling package, it has also the capacity of parametric modeling feature. This sofhvare allows the user some simplification in constructing iiithe fixture assembly and also lo check the inierference and to perform machining simulation with respect to the fixture. The program also have the capability of listing the used modular equipment Key\vords: Modular Fixturing, Tool Design, Jig and Fixture Design, CAD/CAM. Science Code: 625.02.07