Kişiye özel moda tasarımında dijital baskı tasarım süreci
Digital printing design process in tailor-made fashion design
- Tez No: 386039
- Danışmanlar: DOÇ. NAİLE RENGİN OYMAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kişiye Özel Moda Tasarımı, Özgün Giysi Tasarımı, Desen-yüzey Tasarımı, Dijital Tekstil Baskı, Tailor-made Fashion Design, Original Dress Design, Pattern-Surface Design, Digital Textile Printing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Esin kaynağını bireysel tasarımlardan alan moda, sanatın bütünleştirici etkisi ile günümüz sanat dünyasında sanatsal yorumlara alternatif yeni bakışlar getirmiş ve uluslararası ölçekte bir olgu haline gelmiştir. İlk olarak on sekizinci yüzyılda sanat ve zanaat kavramlarıyla birlikte ortaya çıkan terzilik sanatı, 1860'lardan sonra moda ile sanatı bütünleştiren“Kişiye Özel Moda Tasarımı (Haute Couture)”ile özgünlük, yenilik ve yaratıcılık değerleri yüksek giysi tasarımlarına doğru bir dönüşüm geçirmiştir. Endüstriyel devrime karşı olan Arts&Crafts hareketinin felsefik anlayışıyla taban tabana örtüşen Haute Couture, günümüze kadar uzanan tarihi gelişimi içinde“bireysel olarak kendini ifade etmenin bir yükselişi”olarak görülmüş, özgün giysi tasarımları üzerinde yarattığı etki“tek olma”ve“biricik olma”görüşleriyle de giderek daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Giysi tasarımlarının“çoğaltılabilirliği”, tasarımın sanatla olan bağını zayıflatmış, kitlesel üretimle elde edilen nesnelerin sanat unsurlarından uzak ve sanat değeri düşük nesneler olarak ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Çoğaltılarak oluşturulan ve sanat değeri düşük nesnelerin aksine, bireysel sanat eserlerinin tek ve biricik olması, onu tüm sanat dalları içinde tek ve eşsiz kılmıştır. İnsanın sanat ile olan bağını teknolojinin sanatsal sürece ve eyleme katılımıyla kuran dijital sanat, 1960'lı yıllardan sonra özellikle tekstil ve moda sanatlarının desen ve yüzey-baskı tasarımlarına yeni bir ivme kazandırmıştır. Sanatçıya özgü yaratıcı fikirlerin dijital teknolojilerle tamamlandığı desen tasarımları, sanat ile teknoloji arasında güçlü bir bağ kurarak özgün bir dilin gelişmesine de yardımcı olmuştur. Desen-yüzey tasarımlarının dijital tekstil baskı tekniği ile özgün giysi tasarımlarına aktarılması sanatçıların, sanat yapıtlarında ki deneyimleme, tasvir etme, üç boyutlu tasarlama gibi sanatın yeni formlarının kişiye özel formlarla birleşimesine de olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Inspired by individual designs, fashion has brought about new alternative aspects in terms of artistic interpretations into today's art world through the integrationist effect of the art and it has become an international phenomenon. The art of tailoring, first appeared in the eighteenth century along with the concepts of art and craft, has undergone a transformation after the 1860s towards dress designs that are rich in originality, novelty and creativity through Tailor-made Fashion Design (Haute Couture). Haute Couture, overlapping perfectly with the philosophical understanding of Arts&Crafts movement that opposes to the Industrial Revolution, has been viewed as“the rising of expressing oneself as an individual”within its historical development, and the influence of being“unique”and“one and only”it has created on original dress designs has gained more and more importance. The“reproducibility”of dress designs has weakened the relationship between design and art, and it has caused the mass-produced items to come out as distant from artistic components and low in artistic quality. In contrast to items that are mass-produced and low in artistic quality, the uniqueness of individual art works renders them one and only among all branches of art. Digital art, relating the connection between art and human to the integration of technology into the artistic process and action, has accelerated especially the pattern design and surface digital printing designs in textiles and fashion art after the 1960s. Pattern designs, in which artist-specific creative ideas are complemented by digital technology, have helped an original style to develop by establishing a strong connection between art and technology. The transfer of surface digital textile printing designs into original dress designs via printing press technique has enabled new artistic forms in artists' works such as experiencing, description and three dimension designs to combine with tailor-made forms.