Başlangıcından günümüze minyatür sanatında şukufe ve özgün uygulamaları
Sukufe and peculiar applications of miniature art, from the very first till this day
  1. Tez No: 386040
  2. Yazar: ZÜLBİYE SEVGİLİ POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ETİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, minyatür, süsleme sanatı, şukufe, Ottoman, miniature, handicraft, decorative arts, şukufe.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Minyatürler tarihi olayları anlatan, dönemin yaşam tarzını, örflerini, adetlerini, geleneklerini, göreneklerini aktaran önemli belgelerdir. Minyatürlerde görülen Osmanlı dönemine ait el sanatları ürünleri hakkında önemli bilgiler vermektedir. Minyatürlerde anlatılan olaylar; padişahın tahta çıkışı, sünnet törenleri, elçi kabulleri, bayramlar, düğünler, şenlikler, dini merasimler olabilmektedir. Minyatürler incelendiğinde, Osmanlı dönemi el sanatlarını uygulayan saray ustalarının teknik, renk, motif, kompozisyon bakımından belirli bir üslup geliştirdiği dikkati çekmektedir. Bu üsluplardan biride Şukufe dir. Minyatür sanatında Şukufe kompozisyon, renk ve desen bakımından benzer özellikler taşımaktadır. Ahşap, maden, çini, seramik, tekstil, tezhip vb. malzemelerden yapılmış günlük ve özel kullanım eşyaları aynı zamanda minyatürlerde kompozisyonu tamamlayan unsurlar olarak yer almaktadır. Örneğin, padişah tahtında, kaftanında, sehpaların üzerinde, ellerinde, düğünlerde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Miniatures, describe historical events, transferring the lifestyle of the era, customs and traditions, are important documents. Objects used in daily life and special occasions seen in the Miniatures in Ottoman-era provide important clues about the handicraft products of that era. Events depicted in miniatures could be accession to the throne of the sultan, circumcision ceremonies, envoy assumptions, holidays, weddings, festivals, religious ceremonies. When miniatures were analyzed, it was noteworthy that the Ottoman period palace crafts masters developed aparticular style in terms of technique, color, pattern, composition. Another one of these genres is Şukufe. In terms of composition, colour as well as pattern; Şukufe shows similar characteristics within the art of miniature. Daily and special use articles that made of wood, glass, metal, ceramic, tile, porcelain, textiles, and Stone etc. Materials was located at the same time as decorative elements complement the composition of miniatures For example, the curtains in the background of the sultan,carpets laid to floor. This study included information about raw materials used in handicrafts made in Ottoman period and the period features of handicraft examples, samples used as decorative elements containing miniatures was discussed by examining the Ottoman period miniatures