Ebru sanatında akkase tekniği ve farklı uygulamaları
The akkase technique in the art of marbling and different applications
- Tez No: 386041
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ETİKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: ebru sanatı, akkase ebru tekniği, farklı uygulamalar, the art of marbling, akkase marbling technique, different applications
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Süsleme sanatlarından ebru; geçmişi yüzyıllara dayanan, uzun süren bir emek sonucu ortaya çıkan, tekrarı yapılamayan, düzeltilmesi zor olan bir sanattır. İlk defa ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen fakat kökenin Orta Asya'ya dayandığı varsayılan ebru sanatı başlangıçta kitap ve kağıt süsleme sanatı olarak kullanılmıştır. Ebru sanatı günümüzde ise bu hali dışında özgün arayışlar çerçevesinde şekillendirilmeye çalışılmaktadır. Buna dayanarak bu çalışmada ebru sanatında akkase tekniğiyle yazıların, logoların, çeşitli motif ve desenlerin, geometrik şekillerin, kağıda aktarılması amaçlanmıştır. Arap zamkı ve kat'ı tekniği olmak üzere iki farklı akkase tekniği uygulanarak yazılı ve figürlü toplam 18 eser üretilmiştir. Eserlerde ebru çeşitlerinden battal ebru, somaki ebru, gelgit ebru, şal ebru, taraklı ebru, dalgalı ebru ve hafif ebrularından yararlanılmıştır. Bu uygulama dekoratif amaçlı objeler ortaya konulmasını sağlarken ebru sanatının yaşatılması ve geliştirilmesine katkı sağlaması açısından oldukça önemlidir
Özet (Çeviri)
The art of marbling is one of the decorative arts, which arised centuries ago. It requires long-time labor intense and has a creation process which is irreproducible and very hard to restore. It is unknown by whom and where the marbling was firstly introduced, but there are some assumptions that its origin is Central Asia. In the beginning, it was used for decoration of papers and books. Nowadays, it is more likely that it is performed in an experimental and individual directions. In this context, the main goal of this study to bring calligraphies, logos, various motifs and patterns, geometric shapes into the paper with the technique Akkase in marbling. 18 of artworks with calligraphies and figures were produced using two different Akkase technique called“Arabic gum”and“kat'ı”(the art of cutting paper). In these works, we also made use of different types of marbling such as battal marbling, somaki marbling, gelgit marbling, şal marbling, taraklı marbling, dalgalı marbling. These applications provides various kinds of objects with decorative design and thus are quite important in view of making contributions to the evolution of the marbling and keeping it alive.