Heat pipe solar collector combination for energy conversion
Isı borusu ile parabolik güneş kollektörünün enerji değişimi için kombinasyonu
  1. Tez No: 38608
  2. Yazar: A.ASLAN EBRİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜKNETTİN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parabolik Kollektör, Isı Borusu, Kılcallık, Buharlaşma Isısı. Bilim, Parabolic Collector, Heat Pipe. Capillary, Latent Heat
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öz ISI BORUSU İLE PARABOLİK GÜNEŞ KOLLEKTORUNUN ENERJİ DE?İŞİMİ İÇİN KOMBİNASYONU EBRİNÇ, A. Aslan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü. Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüknettin OSKAY Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Orhan KURAL Ocak 1995, 91 Sayfa Bu tezde bir ısı borusu tasarlanıp üretilmiş olup ısı borusu etkinliğini bulmak ve diğer kollektörlerle kıyaslamak için parabolik güneş kollektörüyle kombine edilmiştir. Bu pirinç ısı borusu 210 cm. uzunluğunda,3.5 cm. dış çapında olup gözenekli yapı olarak 70 meshlik pirinç elek kullanılmıştır. Isının girişten çıkışa taşınımı buharlaşma ısısı ile sağlanır ve yoğuşan ısı gözenekli yapı içinden kılcallık olayı yolu ile ısı kaynağına serbest düşme olmadan taşınır. Çalışma sıvısı olarak su kullanılmıştır. Performans deneyleri değişen yük ve güneş radyasyonuna bağlı olarak ASHRAE standartlarına göre yapılmıştır. Kollektörün Doğu-Batı yönündeki güneşi takibi eğim açısının sabit kalmasıyla tüm deneyler boyunca sağlanmıştır. Isı borusu iç basıncı ve çalışma sıvısının miktarı ikinci derece öneme sahipken ısı taşıyıcı akışkanın debisi ve kondensere giriş sıcaklığı ısı borusu takviyeli güneş kollektörünün verimini kontrol eden temel değişkenler olarak alınmıştır.Bu çalışma sonucunda ısı taşınımını sağlayan suyun debisinin kollektör performansı üzerinde belirleyici bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAT PIPE SOLAR COLLECTOR COMBINATION FOR ENERGY CONVERSION EBRİNÇ, A. Asian M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof.Dr. Rüknettin OSKAY Co-Supervisor: Prof.Dr. Orhan KURAL January 1995, 91 Pages In this thesis, a heat pipe is designed, constructed and combined with a parabolic solar collector as an absorber in order to find the heat pipe effectiveness and compare it with that using trough absorbers. The brass heat pipe has 210 cm. length, 3.5 cm. outer diameter and 70 mesh brass screen as a wicking device. The transport of heat from the absorber section (source), to the condenser section (sink) is accomplished by latent heat of vaporization and the condensate is pumped through the wick to the heat source by capillary action thus eliminating the use of gravity or a pump. Water is used as the working fluid. Mass flow rate and condenser inlet temperature of the heat transfer fluid are taken to be the basic controlling parameters on the performance of the solar collector combined with heat pipe, whereas heat pipe inside vacuum pressure and amount of working fluid have secondary importance. inPerformance tests are established in accordance with ASHRAE standards under varying load and solar radiation conditions. Tracking requirement of the collector in the East-West direction without changing its tilt angle is fulfilled throughout the tests. It is observed that, mass flow rate of the heat transfer fluid has no dominant effect on the performance of the collector.