Management of spatial data of residential areas in Kirkuk via GIS technology
Kerkük'de ki yerleşim alanlarının CBS teknolojisi yoluyla mekânsal veri yönetimi
  1. Tez No: 386088
  2. Yazar: JAMAL GHAZI JAMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANER ALTUNOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Yerleşim Alanları, Mekânsal Veri, Kerkük, Ulaşım Ağı, GIS, Residential Areas, Spatial Data, Kirkuk, Transportaion Network
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
44° 26' 27“E - 44° 17'10 ”Doğu Boylam ve 35° 30' 34“N - 35° 20 '5 ”Kuzey Enlemleri arasında bulunan Kerkük'ün coğrafi önemi nedeniyle araştırmacılar en iyi yerleşim alanlarını bulabilmek için harita uzmanları seçmektedirler. Bu çalışma Coğrafi Bilgi Programı Yazılımı (Arc GIS .v.10.0), Birleşik Devletler tarafından kullanılan sanal uyduların uzaktan algılama teknikleri ve 2008 yılında büyük bir veritabanının kullanılarak 0.60 cm ye kadar tam olarak ayırt edilebilen tüm arazi alanlarının tespit edilmesi olarak tanımlanabilir. Bu çalışma ideal bir kentsel gelişimin sağlanması, yerleşim alanları için kentsel planlama yapılması, ağ altyapısının oluşturulması ve dağıtım hizmetlerinin dünya çapında ve bölgesel standartlarda uygulanmasının sağlanmasını artırmak için hizmet verecektir. Araştırmacı şehirdeki tüm yerleşim alanlarını test ederek; eğitim, sağlık, ticaret, eğlence ve din alanlarında hizmet verebilecek en uygun bölgeleri bulacaktır. Bunun yanında, Irak'ın güvenlik durumu göz önünde bulundurulduğunda çalışma alanı genel olarak polis karakollarının bulunduğu alanlarının saldırılara karşı test edilmesidir. Polis merkezlerine karşı düzenlenebilecek terörist saldırıların engellenmesi ve görevlilere karşı tehtit olabilecek fiziksel ve psikolojik zararların engellenmesi amaçlanmaktadır. Buna ek olarak araştırmacı, bir iç otobüs ulaşım ağı inşa edecektir. Bu ulaşım ağı 500 metre aralıklarda kurulan otobüs duraklarıyla, tüm siyasi parti merkezlerine, evlere ve eğitim-sağlık-endüstri merkezlerine en kısa yoldan ve en kısa sürede hizmet verecektir.
Özet (Çeviri)
Due to the importance of Kirkuk which is located between longitudes (44° 26' 27“E - 44° 17'10 ”E), and latitudes (35° 30' 34“N - 35° 20 '5 ”N), has reached the researcher to choose representation cartographer for the selection of the best residential areas. This study was characterized by the use of systems software geographic information of the program (Arc GIS .v.10.0) and remote sensing techniques of virtual satellite patched (Quick Bird) and captured by the US satellite, with accuracy discriminatory (0.60 cm) for the year 2008 and the use of a huge database of the city and all uses of the land where the base. This study serve to increase the wheel ideal urban development and urban planning on the grounds of residential areas and the center of gravity is the foundation of a city by creating substantial network infrastructure and distribution services by global and regional standards that are spread around the scale. The researcher test all areas of the city land in residential areas to reach the best and most suitable areas such as education, health, commercial, recreational and religious spaces. On the other hand, has compared the security reality of Iraq in general and the study area, in particular, by testing the police stations sites that cause a threat to residential areas for its existence within the scope of these areas depending on the user criterion which in turn results bodily harm as a physical in case of any terrorist act at these centers. In addition, the researcher to build an internal transportation network is ideal represented by the shortest path base and less time to publish this network to all parties and the revival of the city housing, education, health and industrial areas to the comprehensive coverage of the city and the distribution of bus stations in a perfect way a distance of (500 m) between each bus station.