Endüstri ürünleri tasarımında kullanıcı deneyiminin tasarım sürecine katkıları, ürünün gelişimine etkileri ve geleceği
The contribition of user experience on designing process, the future andeffects on product development in industrial design
  1. Tez No: 386139
  2. Yazar: ENGİN İPCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ BAYRAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Deneyim, kullanıcı deneyimi, deneyimin oluşumu, deneyim farklılaşması, deneyimin aktarımı, etkileşim, algısal uzam, kullanım alanı, kullanılabilirlik, ürün gelişimi, yenilikçilik, Experience, user experience, experience development, experience differentiation, experience transfer, interaction, perceptual field, usage area, usability, product development, innovation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yıllardan beri süregelen deneyim birikimiyle geldiğimiz son teknolojik yaşam alanı, kullandığımız ürünleri de değiştirmektedir. Endüstrideki iş yapış şekillerinin de süreçten etkilenmesiyle, tasarım yaklaşımları kullanıcı deneyimlerine odaklanarak; yaptığımız işleri daha farklı yapmak veya hiç yapamadıklarımızı yapabilmek için ekonomik bir kaygıyla şekillenmektedir. Bu çalışmada; endüstri ürünleri tasarımı disiplininde kullanıcı deneyiminin tasarım sürecine katkıları, ürün gelişimine etkileri ve gelecek değeri sunulmaya çalışılmıştır. Çalışma; endüstri ürünleri tasarımı, etkileşim tasarımı ve bilişsel psikoloji disiplinlerindeki“deneyim ve kullanıcı deneyimi”literatür araştırmaları ilişkilendirilerek ve çeşitli ürünlerin gelişim süreçleriyle örneklendirilerek beş bölüm halinde hazırlanmıştır. İlk bölümde deneyimin hayatımızdaki yeri ve çalışmanın önemini içeren tezin yapısı ve bölümlerin kurgusu açıklanacaktır. İkinci bölümde; endüstri ürünleri tasarımı disiplininde yapılan dokuz kullanıcı deneyimi tanımı ve on kullanıcı deneyimi tasarımı literatür çalışması aktarılacaktır. Üçüncü bölümde ise ürün gelişimi, tasarımcı ve ürün merkezi ve kullanıcı deneyimi merkezinden deneyim ilişkileri aktarılacaktır. Bu bölümde ayrıca anlatımı pekiştirmek adına ürün gelişimi örnekleri de sunulacaktır. Dördüncü bölümde bilişsel psikoloji ve etkileşim tasarımı disiplinlerinden yararlanarak deneyimin bilişsel oluşumu ve ürünle aktarım şekilleri anlatılacaktır. Son bölümde ise önceki üç bölümde anlatılan konular ilişkilendirilerek ürün gelişimi ve deneyim ilişkileri üç güncel, bir gelecek evresi şeklinde bölünecektir. Her evredeki tasarımcı ve kullanıcı deneyimlerinin neler olduğunu ve bu etkileşimin bir sonraki evreye nasıl aktarıldığı açıklanacaktır. Kullanıcı deneyiminin endüstri ürünleri tasarımındaki gelecek evresi ise ileride yapılacak bir çalışma önerisi olarak sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The technological living space that we have generated through our experiences has been changing the products we use. With the working methods of industry affected by this process, focusing on user experiences, design approaches have been shaping with an economical concern to change our everyday routine in different ways or to make us experience things that we have never faced. In this study, the contribution of user experience on designing process, the future and effects on product development in industrial design era is going to be presented to the reader. This study, consisting of five chapters, is going to associate the literature researches with the 'experience and user experience' in industrial design, interaction design and cognitive psychology disciplines and exemplify the development of various products. In the first chapter, the position of experience in our lives and the construction of the thesis and the chapters will be explained. Secondly, nine user experience definitions and ten experience design literature research in the industrial design discipline will be described. Then, in the third chapter, experience relationships with product development will be discussed in the base of designer and product perspective and user experience. In the next chapter, with the help of cognitive psychology and interactive design disciplines, the cognitive formation of experience and its ways of expressions through product will be clarified. Lastly, product development and user experience relationships, associated with the subjects discussed on the previous three chapters will be described through three up-to-date and one future models. In every phase, the user and designer experiences and their ways of transferring these interactions through the next phases will be explained. Finally, user experience's future role on the industrial design era will be presented as a further study field proposal.