Anahtarlamalı relüktans motorun denetimi
Control of switched reluctance motor
- Tez No: 386162
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GEDİKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anahtarlamalı Relüktans Motor, Denetleyici, PID, Bulanık (Fuzzy) Kayma, Switched Reluctance Motor, Controller, PID, Fuzzy Sliding
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, endüstriyel uygulama alanında ve günlük hayatımızda kullanımı her geçen gün yaygınlaşmakta olan anahtarlamalı relüktans motorun (ARM) denetimi üzerinde durulmuştur. Benzetim çalışmalarında Matlab Simulink programı kullanılmıştır. 6/4 ARM'nin yük altında denetleyici kullanılarak bir referans hız ve pozisyon denetimi yapılmıştır. Hız denetimi için önce geleneksel PID denetleyici ardından Bulanık (Fuzzy) Kayma kip denetleyici kullanılmıştır. ARM'nin hız, akım ve tork değişimleri incelenerek denetleyici performansları karşılaştırılmıştır. Aynı uygulamalar pozisyon denetimi için de denenmiştir. Yapılan farklı denetimler için elde edilen benzetim sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was focused on control of switched reluctance motors (SRM), whose usage increase day by day in industrial application and daily life. The simulations were carried out by Matlab Simulink program. The loaded 6/4 SRM was controlled by controller at a reference speed and position. For speed control, at first a conventional (PID) controller was used and then Fuzzy Sliding mode controller was considered. The speed, current and torque changes of SRM was investigated and the controller's performances were compared. Similar simulations were also carried out for position control. Finally, all simulation results were compared each other.