Deformations and stress states in a human skull exposed to orthodontic forces
Ortodontik yüklere maruz kalan insan kafatasındaki deformasyon ve gerilimler
- Tez No: 38627
- Danışmanlar: PROF.DR. A. ERMAN TEKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Analizi, Biyomekanik, Ortodonti, Finite Element Analysis, Biomechanics, Orthodontics
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz ORTODONTİK YÜKLERE MARUZ KALAN İNSAN KAFATASINDAKİ DEFORMASYON VE GERİLİMLER ÖZTAN, Ömer Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Yardımcı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Haluk İŞERİ Ocak, 1995, 130 sayfa. Bu çalışmada headgear ve RME tedavileri esnasında oluşan ortodontik yüklere verilen mekanik tepkilerin ne olduğunu hesaplamak amacıyla dikey eksene göre simetrik ve alt çeneyi içermeyen bir kafatası sonlu elemanlar yöntemi kullanarak modellenmistir. Modeli oluşturmak için 12 yaşındaki bir erkek hastanın bilgisayar tomografisi ile alınmış kafatası resimleri kullanılmaktadır. Tomografi resimleri bu tez için geliştirilen yöntemlerle işlenmekte ve sonlu eleman modeline dönüştürülmektedir. Elde edilen sonlu eleman modeli yakınsamayı saptamak için 3 ayrı seviyede örneklenmektedir. Bundan başka, model literatürde bulunan diğer deneysel ve sayısal çalışmalarla karşılaştırılmaktadır. 2349 kabuk elemanı (14094 serbestlik derecesinde) içeren nihai ağ mekanik tepkileri yer değiştirme ve v. Mİses gerilimleri türünden hesaplamak amacı ile kullanılmıştır. Hesaplamalar ticari olarak mevcut olan AŞKA adlı sonlu elemanlar kodu ile yapılmıştır. Sonuçlar ortodonti açısından değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEFORMATIONS AND STRESS STATES IN A HUMAN SKULL EXPOSED TO ORTHODONTIC FORCES ÖZTAN, Ömer M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Erman TEKKAYA Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk ÎŞERÎ January, 1995, 130 pages. In this study, a three dimensional finite element model of a human skull, symmetric with respect to the vertical plane and excluding the mandible has been generated to calculate the mechanical response to orthodontic loads generated by headgear and rapid maxillar expansion therapies. To construct the model, computer tomography (CT) pictures of the skull of a 12 years old male person are used. The CT pictures are digitised and converted to the finite element model by means of a procedure developed in this thesis. The finite element model is obtained by three different discretizations to evaluate convergence. Furthermore, the model has been checked by comparison with the experimental measurements, other numerical solutions and analytical computations. The final mesh consisting of 2349 thick shell elements (14094 degrees of freedom) has been used to determine the mechanical response in terms of displacement and v. Mises stresses. Computations have been conducted by the commercially available finite element code ASKA. Results are discussed from an orthodontics point of view.