Image compression based on a fractal theory of iterated function systems
Tekrarlamalı fonksiyon sistemlerinin fraktal teorisi üzerinde kurulu görüntü kompresyonu
  1. Tez No: 38641
  2. Yazar: REZA H. MOTLAGH
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fractal Image Compression, Iterated Function System, Edge Detection
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz TEKRARLAMALI FONKSİYON SİSTEMLERİNİN FRAKTAL TEORİSİ ÜZERİNDE KURULU GÖRÜNTÜ KOMPRESYONU H. MOTLAGH, REZA M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Doç. Dr. Kemal LEBLEBİCİO?LU OCAK, 1995, 54 sayfa Bu çalışmada tekrarlamak fonksiyon sistemlerinin teorisi üzerine kurulu fraktal görüntü sıkıştırmasının temel görüşleri tanıtılmıştır. Öncelikle, fraktal görüntü sıkıştırmasının matematiksel temelleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra bir başlangıç görüntüsünden yola çıkarak bir görüntünün nasıl şifrelendiği gösterilmiştir. Bu sistemde kodlanması istenen orijinal görüntü değişik büyüklüklerdeki bloklara ayrılmaktadır. Sonraki adım, başlangıç görüntüsü diye adlandıran herhangi bir başka görüntüden yola çıkarak orjinal görüntüye en yakın olmayı sağlayacak bazı blokların ve transformasyonların bulunmasıdır. Bu sistemi kullanarak ve elde edilen transformasyonları saklanarak bir görüntü, etkili bir şekilde sıkıştırabilir. Bu sistemi iyi bilinen bir görüntü olan“Lena”için değişik durumlarda kullanmış ve şifrelenen görüntünün kalitesinin sıkıştırma ile ters orantılı olduğu görülmüştür. Ayrıca fraktal görüntü algoritmasının blok sınıflandırma işlemleri kenar tesbitinde kullanmıştır. Sonuçlar deneysel sonuçlar bölümünde verilmiştir. Anahtar kelimeler : Fraktal Görüntü Sıkıştırma, Tekrarlamak Fonksiyon sistemi, Kenar tesbiti Bilim Kodu: 609.02.08 IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE COMPRESSION BASED ON FRACTAL THEORY OF ITERATED FUNCTION SYSTEMS H. MOTLAGH, REZA M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kemal LEBLEBÎCİO?LU January, 1995, 54 Pages In this study, the basic ideas and techniques of fractal image compression based on a theory of iterated function systems are introduced. First, mathematical foundations of fractal image compression are discussed. Next, how to construct a system to encode an image starting from an initial image is shown. In this system, an image called as the original image, which is going to be coded is partitioned into some blocks of different sizes. Then, starting from any other image, called as initial image, certain blocks in the initial image and some transformations are searched, so that processed blocks from initial image and blocks from the original image are as close as possible. By applying this sytem and storing constructed transformations, an image can be compressed in an efficient way. This system is applied for well known image of“Lena”for different situations, and it has been shown that the compression ratio is inversely proportional to quality of encoded image. Also, block classification procedure used in fractal image algorithm is used for edge detection. The results are given in the experimental results section.