Experimental investigation of the different shared storage assignment policies in the end-of-aisle asır systems
Koridor sonu otomatik depolama boşaltma sistemlerinde değişik paylaşımcı depolama politikalarının deneysel incelenmesi
  1. Tez No: 38642
  2. Yazar: ZAFER BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN SEPİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depolama, Lojistik Operasyonlar, Benzetim, Otomatik Depolama ve Boşaltma Sistemleri, Warehousing, Logistic Operations, Simulation, Automated Storage and Retrieval Systems
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
öz KORİDOR SONU OTOMATİK DEPOLAMA BOŞALTMA SİSTEMLERİNDE DE?İŞİK PAYLAŞIMCI DEPOLAMA POLİTİKALARININ DENEYSEL İNCELENMESİ BOZKURT, Zafer Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Canan Sepil Ocak, 1995, 216 sayfa. Bu çalışmada, benzetim modellemesi kullanılarak dört farklı depolama politikası için, iki raf ve tek koridor üzerinde çalışabilen, Otomatik Depolama ve Boşaltma sistemi (ODBS) modellenmiştir. Bu bağlamda jenerik bir ODB sistemi üzerinde, adanmış, rassal, sistem içi dönüşüm oranına dayanan üç sınıflı ve ortalama sistemde kalış süresine dayanan üç sınıflı depolama politikalarının performansları incelenmiştir. Sistemin ana performans ölçütleri, benzetim modelleri koşturularak rafların kullanım oram, Otomatik Taşıma ve Depolama (OTD) aracının kullanım oranı, sistemin servis seviyesi ve OTD aracının ortalama taşıma zamanı olarak saptanmıştır, öncelikle keşifsel deney çalışması yapılmıştır. Bu ilk deneyin sonucunda, kapasite daraltma planı bulunmuş ve ürün sayısı, kafile büyüklüğü ve ABC faktörleriyle belirlenen çeşitli sistem içi envanter dönüşüm durumlarının farklı seviyeleri için bütünsel bir deney tasarlanmıştır. Sistemin servis seviyesi ve OTD aracının kullanım oranı sabitlenmiş ve kapasite düşürülmüştür. Kapasite daraltma planına paralel olarak, her kapasiteseviyesinde paylaşımcı depolama politikaları için karşılaştırma yapılmıştır. Paylaşımcı depolama politikaları rassal, sistem içi dönüşüm oranına dayanan üç sınıflı ve ortalama sistemde kalış süresine dayanan üç sınıflı depolama politikalarıdır. Deney, sezgisel olarak geliştirilen kapasite daraltma planı takip edilerek tamamlanmıştır. Sonuçlar elde edilmiş ve dört değişik depolama politikasının performasına yönelik çıkarımlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE DIFFERENT SHARED STORAGE ASSIGNMENT POLICIES IN THE END-OF-AISLE AS/R SYSTEMS BOZKURT, Zafer M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof Dr. Canan Sepil January, 1995, 216 pages. In this study, simulation modeling is used to model two rack single aisle Automated Storage Retrieval system with four different storage assignment policies. In this context, the performance of dedicated, random, average turnover based three- class and average duration of stay based three-class storage assignment policies are analyzed in a generic AS/R system. The main performance measures of the system, like shelf utilization, AS/R vehicle utilization, service level and average transportation time of the AS/R vehicle are obtained by running these simulation models. At first, exploratory experimentation is made. As a result of these preliminary runs, a capacity shrinking scheme is obtained and a comprehensive experiment is designed for different levels of number of products, batch sizes, and various inventory turnover characteristics with ABC factors. The service level of the system and AS/R vehicle utilization are fixed and the capacity is decreased. Parallel to the shrinking scheme, for each capacity level a comparison is made for the shared storage policies that are random, turnover rate based three-class and average duration of stay based three-class instorage assignment policies. The experiment is completed by following the shrinking scheme that is heuristically developed. The results are obtained and the final conclusions about the performance of these four storage assignment policies are reached.