Mycobacterium tuberculosis kompleks suşlarının BACTEC MGIT 960 sistemiyle primer antitüberküloz ilaçlara direncinin araştırılması
Invastigation of primary antituberculosis drug resistance using BACTEC MGIT 960 system in Mycobacterium tuberculosis complex strains
- Tez No: 386477
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN AFŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis compleks, primer antitüberküloz ilaçları, tekli ilaç direnci, çoklu ilaç direnci, BACTEC MGIT 960 sistemi, Mycobacterium tuberculosis compleks, primary antituberculosis drugs, single drugs resistant, multidrug resistant, BACTEC MGIT 960 systems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tüberkülozun halen önemini koruyan bir hastalıktır. Dünyada infeksiyöz nedenlere bağlı ölümler arasında ilk sıradadır. Çalışmamızda İzmir ilinde, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı Mikobakteriyoloji Laboratuvarında 2010-2014 yılları arasında MTBC suşu izole edilip primer tüberküloz tanısı alan 59 hastanın primer antitüberküloz ilaçlara direncinin BACTEC MGIT 960 sistemiyle belirlenmesi amaçlandı. Suşların izole edildikleri hastaların yaş ortalaması 54.2 ± (18- 88yaş) olarak bulundu. Suşların %55.9'u balgamdan, %11.9'u ameliyat materyalinden, % 10.1'i idrardan, % 8.5' i biyopsi materyalinden, 2' si (% 3,4) bronşial lavaj sıvısı, 2' si (% 3,4) periton sıvısı, 2' si(% 3,4) eklem sıvısı, 1'i (% 1,7) mide açlık sıvısı (MAS) ve 1' i (% 1,7) yaradan izole edildi. Çalışmamızda 54 suş (% 91.5) primer antitüberküloz ilaçların tümüne duyarlı iken, 5' i (% 8.5) en az bir ve daha fazla antitüberküloz ilaca dirençli bulundu. Duyarlılık testi yapılan suşlar için direnç oranları sadece streptomisine 1 (% 1.7), sadece izoniyazide 1(% 1.7) , sadece rifampisine 2(% 3.4), sadece etambütole 0 (% 0.0) ve toplam tek ilaca direnç 4 (%6.8) olarak bulundu. Çoklu ilaç dirençli ve 2 ilaca dirençli suş tespit edilmedi. Üç ilaca dirençli 1 (% 1.7) suş tespit edildi. Genel direnç ise streptomisine dirençli suş 2 (% 3.4), izoniyazide dirençli suş 2 (% 3.4), rifampisine dirençli suş 2 (% 3.4) ve etambütole dirençli suş 1 (% 1.7) tane tesbit edildi.Suşların direnç oranları Türkiye ortalamasının altında saptanmıştır. Çalışmamızın amacı; İzmirde tespit edilen M.tuberculosis kompleks suşlarının, tedavide ilk seçilecek ilaçlar olan dört major anti-tüberküloz ilaca karşı direnç profillerini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis is a disease which is stil keeping its importance. It is on the first place of disease causing death among in infectious deaths in all over the world. In our study it aim to determine primer antituberculosis drug resistance of 59 patients diagnosed with primer tuberculosis from isolated Mycobacterium tuberculosis complex strains by using BACTEC MGIT 960 system in Izmir Ataturk Training and Research Hospital Microbiology Departmant berween 2010 and 2014. The average age of the patients whose strains were isolated was 54.2 (18-88 age). 55.9 % of thestrains were isolated from sputum ,% 11.9 from surgery materials, % 10.1 from urine , % 8.5 from biopsy materials, % 3.4 from bronchoalveolar lavage fluid, % 3.4 from the peritoneal fluid, % 3.4 from join fluid , % 1.7 from the fasting gastric fluid and % 1.7 from the wound. In our study, 54 (% 91,5) strains were sensitive to the all primer antituberculosis drugs, whereas 5 (% 8.5) strains were found to be resistant to one or more antitüberculosis drugs. Ratio of resistance for the strains tested for sensitivity was detected 1 (% 1.7) only for streptomycin, 1 (% 1.7) only for isoniazid and 2 (% 3.4) only for rifampycin. Resistance for ethambutol wasn't detected. Total resistance for single drug was detected 4 (% 6,8). The strains for multidrug resistance(resistance for rifampin and isoniazid) and any two drugs resistance were not detected. The strain of three drugs resistance was detected 1 (% 1,7). General resistance of strains to streptomycin, isoniazid, rifampycin and ethambutol were detected to be 2 (% 3.4), 23(% 3.4), 2 (% 3.4), 1 (% 1.7) respectively. The average resistance of strains was detected below of Turkey's resistance ratio. The aim of our study is to investigate the resistance profiles of 4 major primer antituberculosis drugs for primer diagnosed tuberculosis patients in İzmir.