The intergace of architectural built form and urban outdoor space
Mimari ürün ve kentsel dış mekanın etkileşimi = Geçişimin bölgesi
- Tez No: 38649
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Architectural Built Form, Urban Outdoor Space, In-between Space, Transitional Zone
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
oz MİMARÎ ÜRÜN VE KENTSEL DIŞ MEKANTN ETKİLEŞİMİ: GEÇİŞİM BÖLGESİ ÖZYÖRÜK, İnci Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Ali CENGİZKAN Ocak 1995, 190 Sayfa Bu tezde, mimari ürün ve kentsel dış mekanın etkileşimi ve aradaki geçişim bölgesi incelenmektedir. Amaç geçişim bölgesinde biçim ve kullanıma ait niteliklerin kentsel dış mekanın canhlığındaki etkisini belirlemek ve kentsel dış mekan tasarımına yönelik bir değerler sistemi kurmaktır. Çalışmanın yöntemi dahilinde geçişim mekanı kavramının tanımı ve sınıflandırılması yapılmıştır. Geçişim bölgesinin incelenmesi için kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Buna ek olarak, imar mevzuatının geçişim bölgesindeki mimari oluşuma etkisi ele alınmıştır. Daha sonra, geliştirilen kavramın kent mimarisindeki önemi vurgulanarak, tartışma çağdaş mimari ürünün geçişim bölgesindeki yorumuna yöneltilmiş, çağdaş mimari örnekler, oluşturulmuş kavramsal çerçeve bağlanımda değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, geçişim bölgesindeki uygun mimari ifadelerin kentsel dış mekanın ortak kullanımında destekleyici koşullar teşkil edebileceği belirlenmiştir. Yapılan araştırma, bu bölgedeki mimari ifadelerin incelenmesi, tanımlanması, yorumlanması ve kentsel tasarım çalışmalarında tasarım kriterlerinin geliştirilmesi için kapsamlı bir çerçeve oluşturmuştur.oz MİMARÎ ÜRÜN VE KENTSEL DIŞ MEKANTN ETKİLEŞİMİ: GEÇİŞİM BÖLGESİ ÖZYÖRÜK, İnci Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Ali CENGİZKAN Ocak 1995, 190 Sayfa Bu tezde, mimari ürün ve kentsel dış mekanın etkileşimi ve aradaki geçişim bölgesi incelenmektedir. Amaç geçişim bölgesinde biçim ve kullanıma ait niteliklerin kentsel dış mekanın canhlığındaki etkisini belirlemek ve kentsel dış mekan tasarımına yönelik bir değerler sistemi kurmaktır. Çalışmanın yöntemi dahilinde geçişim mekanı kavramının tanımı ve sınıflandırılması yapılmıştır. Geçişim bölgesinin incelenmesi için kavramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Buna ek olarak, imar mevzuatının geçişim bölgesindeki mimari oluşuma etkisi ele alınmıştır. Daha sonra, geliştirilen kavramın kent mimarisindeki önemi vurgulanarak, tartışma çağdaş mimari ürünün geçişim bölgesindeki yorumuna yöneltilmiş, çağdaş mimari örnekler, oluşturulmuş kavramsal çerçeve bağlanımda değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, geçişim bölgesindeki uygun mimari ifadelerin kentsel dış mekanın ortak kullanımında destekleyici koşullar teşkil edebileceği belirlenmiştir. Yapılan araştırma, bu bölgedeki mimari ifadelerin incelenmesi, tanımlanması, yorumlanması ve kentsel tasarım çalışmalarında tasarım kriterlerinin geliştirilmesi için kapsamlı bir çerçeve oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INTERFACE OF ARCHITECTURAL BUILT FORM AND URBAN OUTDOOR SPACE ÖZYÖRÜK, İnci M. Arch, in Design, Architecture Supervisor: Inst. Ali CENGÎZKAN January 1995, 190 Pages This thesis is a study on the interface of architectural built form and urban outdoor space and the transitional zone existing between them. The aim is to determine how issues of use and form at transitional zone affect the life of urban outdoor space and to present a coherent system of values for urban outdoor space design evaluation. Within the method of study, the concept of transitional space is introduced. A conceptual framework is established for the analysis of transitional zone. Furthermore, the effect of building legislation on the formation of architecture at transitional zone is examined. Then, contemporary architectural projects are evaluated in relation to the established framework in order to progress the appreciation of the concept in urban architecture and to direct the discussion towards the condition of contemporary architectural built form in transitional zone. As a result, it is determined that appropriate architectonic means at transitional zone can constitute supportive conditions for public use in urban outdoor space. This search gives way to a comprehensive frame for study, identification and interpretation of architectonic means at the interface, and for development of design criteria in urban design researches. iii