Certain time-frequency representations and their applications
Bazı zaman-frekans dağılımları ve uygulamaları
- Tez No: 38648
- Danışmanlar: KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zaman-frekans dağılımları, Wigner dağılımı, wavelet, zaman değişkenli filtreleme, ortogonal çoklu çözünürlü dekompozisyon, wavelet dağılımı, görüntü sıkıştırma, kenar teşhisi, wavelet ağlan, Time-frequency distributions, Wigner distribution, wavelets, time- varying filtering, orthogonal multiresolution decomposition, wavelet representation, image compression, edge detection, wavelet networks
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz BAZI ZAMAN-FREKANS DA?ILIMLARI VE UYGULAMALARI H. Şirin SELVİ Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dab Tez Yöneticisi: Kemal LEBLEBİCİOGLU Ocak, 1995,115 sayfa. Sinyalleri zaman-frekans düzlemi üzerinde karakterize eden zaman- frekans dağılımlan, zaman değişkenli spektrumu anlamak için gerekli olan matematiksel ve fiziksel fikirlerle beraber anlatılmaktadır. Oldukça bilinen bazı dağılımlar, özelliklerine göre karşılaştırılmaktadır. Ayrıca sonsuz noktalı zaman- frekans dağılımlarını yaratmak için özel bir yöntem sunulmaktadır. Her farklı DSP amacı için gerekli olan farklı zaman-frekans dağılımlan arasından, Wigner dağılımlan ve waveletler uygulamalan ile birlikte, detaylı olarak sunulmuştur. Wigner dağılımıyla ilgili olarak, karışık zaman-frekans düzlemi üzerinde zaman değişkenli filtreleme üzerine iki örnek anlatılmaktadır. Bunlardan biri sinyal aynmı, diğeri ise chirp bir sinyalin zaman değişkenli filtrelenmesidir. Ortogonal çoklu çözünürlü dekompozisyon, yani wavelet dağılımı kullanılarak waveletin ortonormal tabanlan oluşturulmuştur. Son olarak görüntü sıkıştırma, kenar teşhisi ve wavelet ağlan ile ilgili uygulamalar anlatılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CERTAIN TIME-FREQUENCY DISTRIBUTIONS AND THEIR APPLICATIONS H. Şirin SELVİ M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Kemal LEBLEBİCİO?LU January, 1995,115 pages. Time-frequency distributions which characterize signals over a time- frequency plane are introduced giving the mathematical and physical ideas which are necessary to understand the concept of time-varying spectrum. Some of the well- known distributions are discussed with emphasis on their properties. Furthermore, a unified approach for generating infinite number of time-frequency distributions is presented. Among this infinite class of time-frequency distributions, where a different distribution may be required for each different digital signal processing purpose, the Wigner distribution and wavelets are discussed in detail and some of their applications are presented. Considering the Wigner distribution, the concept of time-varying filtering in the mixed time-frequency plane is studied based on two examples. The first one is the signal separation and the other is the time-varying filtering of a chirp signal. The orthogonal multiresolution decomposition, in other words the wavelet representation is presented which is used for constructing orthonormal bases inof wavelets. Finally, image compression, edge detection and wavelet networks are studied as applications of wavelets.