Kayseri 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık personelinin deprem bilgi düzeyi, depreme hazırlık durumu ve etkileyen etmenler
Knowledge level of health staff working in Kayseri 112 emergency health services related to earthquake,preparedness for it and affecting factors
- Tez No: 386499
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE REYHAN UÇKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Acil Sağlık Hizmeti, deprem, bilgi, hazırlık, Emergency health service, knowledge, earthquake, preparedness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı 112 Komuta Kontrol Merkezi (KKM) ve Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında (ASHİ) görev yapan personelin deprem bilgi düzeyi, depreme hazırlık durumu ve etkileyen etmenlerin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmanın evreni Kayseri 112 KKM ve ASHİ görev yapan 183 sağlık çalışanıdır. Örnek seçilmemiş hepsine ulaşılması planlanmış ve araştırmaya 179 (%97.8) çalışan katılmıştır. Bağımlı değişkenler, deprem bilgi düzeyi ve depreme karşı hazırlık durumu; bağımsız değişkenler, sosyo demografik özellikler, çalışma özellikleri, deprem deneyimi ve afet ile ilgili eğitim alma özellikleriydi. Veri yüz yüze görüşme yöntemi ile toplandı. Çözümleme işlemi SPSS 15.0 ile yapıldı. Ki kare, eğimde ki-kare, t testi ve logistik regresyon analiz yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan 179 sağlık çalışanının yaş ortalaması 28.5±5.9 yıldır. Grubun %65.9'u kadın, %41.3'ü lise mezunu, %83.2'si ASHİ'de görevli, , %58.1'i Acil Tıp Teknisyeni ve %18.4'ü Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinde görevlidir. Araştırma gurubunun %49.2'sinin deprem bilgi düzeyi yeterli bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde bilgi düzeyini anlamlı olarak etkileyen değişkenlerin öğrenim durumu, herhangi bir depremde görev alma durumu ve deprem eğitimi alma durumu olduğu bulunmuştur. Katılımcıların %52.5'inin depreme karşı hazırlık durumu yeterli bulunmuştur. Lojistik regresyon analizinde deprem hazırlık durumunu anlamlı düzeyde etkileyen değişkenlerin öğrenim durumu ve deprem eğitimi alma durumu olduğu bulunmuştur. Sonuç ve Öneriler: Acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının afet/ODD bilgileri ve depreme karşı hazırlık durumu ortalama puanları çok düşük bulunmuştur. Afet/ODD bilgi düzeyi ile depreme karşı hazırlık durumunun deprem eğitimi alan çalışanlarda anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hastane öncesi acil sağlık hizmeti sunan tüm personele deprem ile ilgili eğitimler verilmeli ve tatbikatlar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aims: The aims of the study are to determine the knowledge level of health staff working in Kayseri 112 command and control center (CCC) and in emergency health services (EHS) related to earthquake, preparedness for it and the affecting factors. Methods: The population of the study includes 183 health staff working in Kayseri 112 CCC and in EHS. It was planned to be reached all of them and the research involved 179 (97.8%) working staff. Dependent variables were knowledge level of earthquake and preparedness against it,while independent variables were socio-demographic and working characteristics, earthquake experience and educational features relative to disasters.The data were collected through face to face interviews. The analysis was made by using SPSS 15.0for Windows. Chi-square test, chi-square for trend, t-test and logistic regression were used as analysis methods. Results: The mean age of 179 health staff was 28.5±5.9 years. It was reported that 65.9 % of the staff were women, 41.3% of them were high school graduates, 83.2% were EHS personnel, 58.1% were Emergency Medical Technician and 18.4% were in National Medical Rescue Team. It was determined that 49.2% of the study group had the sufficient knowledge level of earthquake. In the analysis of logistic regression, it was found that the variables affecting significantly the level of knowledge were educational status, providing service in any earthquake and receiving education related to earthquake. Besides,it was revealed that the preparedness of 52.5% of the participants against earthquake was found to be sufficient. In the analysis of logistic regression, it was deduced that the variables affecting significantly the status of preparedness for earthquake were educational status and receiving education relative to earthquake. Conclusion and Recommendations: It was concluded that the mean score of health staff working in Emergency Health Services related to disaster knowledge level and preparedness status against earthquake was quite low. However, it was found that this level was significantly higher among working staff who received education about earthquake. It is recommended that all staff providing emergency health service should receive disaster training and perform exercises related to earthquake.