Şizofrenide düşünce-dil bozukluğunun belirtilerin iyileşmesi ve psikososyal düzelme ile ilişkisi
The relation of thought-language disorders in schizophrenia with remission of symptoms and psychosocial improvement
- Tez No: 386500
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALPTEKİN, PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, düşünce bozukluğu, dil bozukluğu, belirtilerin düzelmesi, psikososyal işlevsellik, Schizophrenia, thought disorder, language disorder, symptomatic remission, psychosocial functioning
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Düşünce ve dil bozuklukları şizofreninin temel belirti kümelerinden biridir. Akut dönemde alevlenen düşünce bozuklukları, hastalık süresince kronik olarak silik bir biçimde sürebilmektedir. Şizofreni gibi ağır ruhsal bozukluklarda tanı koyma ve tedaviyi değerlendirme aşamalarında, belirtilerin yanı sıra psikososyal işlevsellik de önemli bir boyuttur. Bu çalışmanın amacı, şizofrenide görülen düşünce ve dil bozukluklarının belirtilerin düzelmesi süreci ve hastaların psikososyal işlevsellikleri ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışma, DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı konulmuş 117 hastadan oluşan örneklem ile yapıldı. Hastalar Düşünce ve Dil Ölçeği (DDÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Bireysel ve Sosyal Performans Ölçeği (PSP) ile değerlendirildi. Bulgular: Konuşmanın fakirleşmesi, amacın zayıflaması, olağandışı mantık, düşünce fakirleşmesi ve düşünce dağınıklığı bakımından belirti düzelmesi (BD) olan ve BD olmayan hasta grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Olağandışı mantığın, olağandışı cümle yapısının ve özellikle negatif düşünce bozukluğuna işaret eden konuşma fakirleşmesinin psikososyal işlevsellik boyutlarını yordadığı saptandı. Sonuç: BD olan hastalarda, BD olmayan hastalara kıyasla, düşüncelerinde/konuşmalarında daha az fakirleşme olmakta, daha az düşünce dağınıklığı görülmektedir. Şizofreni hastalarında düşünce ve dil bozukluğu psikososyal işlev bozukluğu ile belirgin olarak ilişkilidir. Psikosoyal işlevselliğin sosyal aktiviteler, kişisel/sosyal ilişkiler ve agresif davranışlar boyutları düşünce fakirleşmesi ve düşünce dağınıklığı ile ilişkili boyutlardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thought and language disorders are one of the fundamental symptom clusters of schizophrenia. Thought disorders that exacerbate in acute episodes might persist during the illness chronically in a vague form. In severe mental disorders such as schizophrenia, psychosocial functioning is an important dimension as well along with symptoms in phases of diagnosis and assessment. The aim of this study is to investigate the relation of thought and language disorders seen in schizophrenia with the course of symptomatic remission (SR) and psychosocial functioning. Method: The study was carried out with the sample consisted of 117 patients diagnosed with schizophrenia according to DSM-IV-TR. The patients were assessed with the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), the Thought and Language Index (TLI) and the Personal and Social Performance Scale (PSP). Results: Statistical significance was found between patients in SR and patients not in SR in terms of poverty of speech, weakening of goal, peculiar logic, impoverishment of thought and disorganization of thought. Peculiar logic, peculiar sentence construction and especially poverty of speech indicating negative formal thought disorder were found to predict the dimensions of psychososcial functioning. Conclusion: Patients in SR show less impoverishment of thought/speech and disorganization of thought compared to patients not in SR. Thought and language disorders are significantly correlated with psychosocial dysfunctioning in schizophrenia. Social activities, personal/social relations and aggressive behaviors are associated aspects with impoverishment of thought and disorganization of thought.