Farklı evre Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerde günlük yaşam aktiviteleri ve fonksiyonel kapasitelerinin karşılaştırılması
Comparison of daily living activities and functional capacity between different subgroups in patient with COPD
- Tez No: 386501
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: KOAH, günlük yaşam aktiviteleri, fonksiyonel kapasite, COPD, daily living activities and functional capacity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı farklı evre Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerde günlük yaşam aktiviteleri ve fonksiyonel kapasitelerinin karşılaştırılmasıydı. Yöntem: Hastalar B grubu 18 ve C grubu 18 olmak üzere GOLD 2011 güncellemesinde yer alan Bileşik KOAH Değerlendirmesi' ne göre sınıflandırıldılar. Semptomlar COPD Assessment Test (CAT) ve Modified Medical Research Council (mMRC) Dispne Skalası ile değerlendirildi. Son bir yıl içindeki alevlenme sayıları ve pulmoner fonksiyon değerleri kaydedildi. Solunum kas kuvveti maksimal inspiratuar ve ekspiratuar basınçlar (MIP ve MEP) ölçülerek değerlendirildi. Periferik kas kuvveti (diz extansiyon, omuz fleksiyon, omuz abdüksiyon, dirsek fleksiyon ve el kavrama kuvvetleri) el dinamometresi ve handgrip ile ölçüldü. Egzersiz kapasitesi 6 Dakika Yürüme Testi ve 6 Dakika Pegboard ve Ring Testi ile değerlendirildi. Günlük yaşam aktiviteleri London Chest Activity of Daily Living (LCADL) skalası ile sorgulandı. Bulgular: B grubu' nun C grubu' na göre maksimal ekspiratuar basıncı (p=0,037), omuz fleksiyon kuvveti (p=0,015), omuz abdüksiyon kuvveti (p=0,009) ve dirsek fleksiyon kuvveti (p=0,023) istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. İki grup arasında diz extansiyon ve kavrama kuvvetleri, fonksiyonel kapasiteleri, LCADL skorları ve MIP değerleri açısından fark bulunmamaktadır(p˃0,05). Sonuç: B grubundaki hastaların üst ekstremite kas kuvvetleri ve ekspiratuar kas kuvvetleri C grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Bu nedenle, KOAH'lı hastalarda pulmoner rehabilitasyon programlarının planlanmasında KOAH'ın çok yönlü değerlendirilmesi önemlidir. KOAH progresyonu heterojenite gösterdiği için KOAH'ın çok yönlü değerlendirilmesi KOAH yönetimindeki yanıta farklı bir bakış sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of study was to compare daily living activities and functional capacity between different subgroups in patient with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Method: Patients were categorized into Group B (n=18) and C (n=18) according to the 2011 GOLD Combined Assessment in COPD. Patients' symptoms were evaluated by COPD Assessment Test (CAT) and the Modified Medical Research Council (mMRC) Dyspnea Scale. Pulmonary function test was performed and exacerbation events were reported. Patients' respiratory muscle strength was assessed by measuring maximal inspiratory and expiratory pressures (MIP and MEP). Peripheral muscle strength (knee extension, shoulder flexion, shoulder abduction, elbow flexion and hand grip strength) were measured by hand held dynamometer and handgrip. Functional exercise capacity was evaluated by the 6-Minute Walk Test and the 6-Minute Pegboard and Ring Test. Patients' daily living activities were questioned by London Chest Activity of Daily Living (LCADL) scale. Results: Maximal expiratory pressure (p=0,037), shoulder flexion (p=0,015), shoulder abduction (p=0,009), elbow flexion (p=0,023) strength were significantly higher in Group B than in Group C. Between the two groups knee extansion and grip strength, functional capacity, LCADL scores and MIP values were not significantly different (p˃0,05). Conclusion: Patients in group B showed better upper extremity and expiratory muscle strength than those in group C. Therefore, comprehensive assessment for COPD is important in clinical decision making for pulmonary rehabilitation. As COPD progression is heterogeneous, multi-factorial assessments provide different points-of-view in the disease's management.