Streptokok enfeksiyonu ile ilişkili pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik hastalıkta (Pandas MHC haplotiplerinin araştırılması
Pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders with associated streptococcal infection investigation of MHC haplotypes
  1. Tez No: 386565
  2. Yazar: GÖKHAN KARACAOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT LÜLEYAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Tıbbi Biyoloji, Psychiatry, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: PANDAS, OKB, İmmün Sistem, HLA, MHC Antijenleri, PANDAS, OKB, İmmune System, HLA, MHC Antigens
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Streptokok enfeksiyonlarına bağlı gelişen pediatrik otoimmün nöropsikiyatrik hastalıklar olarak da tanımlanan PANDAS yeni tanımlanmış bir hastalıktır. Çocukluk çağında, özellikle 4-12 yaşları arasında, A grubu Beta hemolitik Streptokok enfeksiyonu sonrasında gelişen otoimmünite mekanizması ile meydana gelir. Streptokokların hücre duvarında antijenik özellikte M, T, R proteinleri bulunur. Bunlardan M proteini Piyojen streptokokların en önemli virülans faktörüdür. İmmün sistemde M grubu antijenlere karşı duyarlı olan B lenfositler ilk aşamada bunları yok ederler. Duyarlı hale gelmiş T ve B lenfosit hücrelerinden bazıları kan-beyin bariyerini aşarak; moleküler mimikri ile, duyarlı konağın bazal gangliyasındaki nöron hücre membranında bulunan epitoplara çapraz reaksiyon vererek bağlanır ve davranış ve hareketlerle ilgili anormalliklerin ortaya çıkmasına neden olur. İmmünolojik reaksiyonların direk olarak tetiklediği ve/vaya önemli bir faktör olarak rol oynadığı; PANDAS, gibi nöropsikiyatrik bozuklardan dolayı dikkatler immünoloji alanına odaklanmıştır. Doku antijenlerine moleküler yapı benzerliği gösteren ekzojen kaynaklı antijenik yapıların moleküler mimikri mekanizmasıyla, genetik temele dayanan oto antikor senteziyle veya immün cevabın düzenlenmesinde; MHC sisteminin (Büyük Doku Uygunluk Kompleksi) belirli haplotiplerinin hedef doku ve organlarda otoimmün reaksiyonları tetiklemesi sonucunda apopitoz mekanizmasıyla hedef doku ve organlarda fonksiyon kayıplarının nedeni olabileceği gösterilmiştir. Çalışmamızda PANDAS'lı olan bireylerin, MHC haplotiplerinin belirlenmesi ve HLA haplotipleri arasındaki ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
PANDAS is the acronym for pediatric autoimmune neuropsychiatric disorders related to streptococcal infections which is a newly defined disease. Its symptoms occurs in the childhood especially between 4-12 years. This illness occurs with a autoimmune mechanism after a Group A Beta Haemolytic streptococcus infection. Streptococcus bacteries have antigenic M, T, R proteins in their cell wall. M proteins are the most important pyogenes virulans factor for human diseases. In the Patient?s imune system, firstly B lymphocytes susceptible to M group of antigens kills them. After B lymphocyte activaton, some of the susceptible B lymphocytes pass over blood- brain barrier and associates with the cell membrane of neuron cells because of epitope mimicry and the loss of neurons in the part of the brain which is supposed for coordination of moving, care and also active memory cannot be compensate and neuropshychiatric signs are unavioidable. Because of neuropshychiatric disorders like PANDAS, in which immunulogical reactions directly trigger and/or has an important role for the disease, researchs are focused on immunology area. Exogen originated antigens showing molecular structure similarity to tissue antigens with a molecular mimicry mechanism, otoantibody synthesis based on genetic factors or regulation of immune response; particular MHC system (Major Histocompantibility Complex) haplotypes trigger otoimmune reactions in target tissues and organs. As a result, apoptosis mechanism occurs and unavoidable loss of functions are indicated. In our study, MHC haplotypes of PANDAS patients and association between HLA haplotypes are researched.