Yaşlı romatoid artritli hastalarda sarkopeni sıklığı ve ilişkili faktörler
Sarcopenia prevalance and related factors in elderly rheumatoid arthritis patients
- Tez No: 386624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Romatoloji, Geriatrics, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Romatoid artrit, sarkopeni, Elderly people, rheumatoid arthritis, sarcopenia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Giriş ve Amaç: Romatoid artrit (RA); kronik, ilerleyici eklem bulguları ve eklem dışı bulgularla seyredebilen otoimmün bir hastalıktır. Sarkopeni ise yaşlılarda sakatlanma ve yaşam aktivitelerine olumsuz etkileri olan; kas gücü ve kitlesinde azalmayla karakterize bir sendromdur. Özel bir grup olan yaşlı RA'lı hastalarda sarkopeninin tanınması ve ilişkili faktörlerin ortaya konması izlem ve tedavide olumlu sonuçlar doğuracaktır. Gereç ve Yöntem: Sarkopeni tanısı için gerekli değerleri belirleme amacıyla 30 tane sağlıklı genç kadın ve 30 tane sağlıklı genç erkek alındı. TANİTA- BC 420MA® marka bioimpedans analiz cihazıyla ölçümleri yapıldı. Ölçümlerde ortalama ve -2 SD değerleri hesaplandı. RA tanısı olan ve 65 yaş üzeri 100 hasta alınarak ölçümleri yapıldı. Demografik verileri, ilaç kullanım öyküleri sorgulandı. Biyoimpedans analizleri yapılarak vücut yağ, kas ve su oranları hesaplandı. Günlük yaşam aktiviteleri, enstrümental yaşam aktivitleri, malnütrisyon durumları, kırılganlık durumları ve inkontinans varlığı sorgulandı. Laboratuvar değerlerinde Hemoglobin, 25-OH D vitamini düzeyleri, glomerüler filtrasyon hızı oranları, RF, anti-CCP değerleri, ESH ve CRP değerlerine bakıldı. Bulgular: Sağlıklı kontrollerin ortalamasının -2 SD altı değerler sarkopenik olarak değerlendirildi. 100 yaşlı RA hastasının 35'i sarkopenik olarak 65'i sarkopenik olmayan grup olarak ayrıldı. İki grup arasında yaş, biyolojik ajan kullanımı anlamlı olarak farklı bulundu. Iki grup arasında malnutrisyon, kırılganlık oranı anlamlı farklıydı. Sarkopenik grupta günlük aktivitelerde bağımlı birey sayısı daha fazlaydı. Sarkopenik grupta, hastalık aktiviteleri benzer olmasına rağmen ESH ve CRP düzeyleri daha yüksekti. Tartışma ve Sonuç: Sarkopeni sıklığı; yaş, beslenme bozuklukları, kırılganlık durumlarında artmakta ve geriatrik populasyon bu açıdan dikkatle değerlendirilmelidir. Bunun dışında vücut yağ oranı, kas kütlesi, antopometrik ölçümler aralıklı olarak takip edilmelidir. ESH, CRP gibi akut faz reaktanları yüksek seyreden hastalara sarkopeni gelişimi açısından daha çok dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Rheumatoid arthritis (RA) is a progressive, systemic, autoimmune disease. Sarcopenia, is a geriatric syndrome that characterized with muscle mass and muscle strength. Definition and detecting related factors of sarcopenia is important for screening and treatment in elderly RA patients, as a special group. Material and Method: With the aim of finding cut-off values for diagnosing sarcopenia , 30 young healthy males and 30 young healthy females assesed with bioimpedans analyzer. Cut-off values of total mass index (TMI) and free fat mass index (FFMI) were found. We recruited 100 RA patients according to RA classification criteria ACR/EULAR which was reestablished in 2010. All patients are older than 65 year-old. Patients that have lower than -2 SD from average values were assesed as sarcopenic. And population was divided into two groups as sarcopenic and non-sarcopenic. In both two groups demographic properties, drug history, bioimpedance values, activities of daily living, frailty ratios, malnutrition ratios, hemoglobin levels, 25-OH vitamin D levels, glomerular filtration ratios, RF, anti-CCP seropositivity, ESR and CRP levels were compared. Results: Sarcopenic group was older than non-sarcopenics.there wasn't any biological agent user in sarcopenic group. But 8 non-sarcopenic patient had biological agent history. Malnutrition ratios, frailty ratios, dependence of activities of daily living in sarcopenic group were more than non-sarcopenics. Notwithstanding both two groups had similar DAS28 score, ESR and CRP levels were higher in sarcopenic group. Discussion and Conclusion: Sarcopenia prevalance rises with aging, malnutrition and frailty. Accompanying with autoimmune disease like RA, sarcopenia causes disabilities, dependance and mortality in higher rates. Geriatric population should be debated for sarcopenia and its results.