Ankilozan spondilitli hastalarda hastalık aktivitesinin uyku bozukluklarına etkisi
The effect of disease activity to sleep disorders in patients with ankylosing spondilitis
- Tez No: 386640
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN MURAT TURGAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, Uyku bozuklukları, PUKİ, Hastalık Aktivitesi, Anti-TNF, Ankylosing spondylitis, sleep disorders, PSQI, disease activity, anti-TNF
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş:Ankilozan spondilit tanısı alanlardaki uyku bozukları sırt ağrısı,kronik hastalığa eşlik eden depresyon ve anksiyete sebebiyle sık görülen semptomlardandır. Bizim çalışmamızdaki amacımız ankilozan spondilitli hastalarda ,hastalık aktivite skoru olan (BASDAİ)nin ve fonksiyonel skorunun (BASFİ) uyku kalitesi üzerine korelasyonunu değerlendirmektir. Uyku kalitesi birçok ölçekle değerlendirilebilir. Hastanın kendi uyku kalitesini değerlendirdiği testler hem daha ekonomik hem daha çok uyum sağlanabilen testlerdir. Bizim çalışmamızda uyku kalitesini değerlendirmek amacı ile son bir aylık uyku kalitesinin subjektif bir göstergesi olarak kullanılan 'pittsburg uyku kalitesi indeksi'(PUKİ) ile kullanılmıştır. Uyku kalitesinin bozuk olması veya olmaması kullanılan tedavilerin terapötik etkinliğinin dolaylı bir göstergesi olacaktır. Gereç ve Yöntem : Çalışmaya Ankara üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Kliniği'ne başvuran 143 AS ve 143 sağlıklı gönüllüye Pittburg Uyku Kalitesi İndeksi(PUKİ) yöneltilmiştir. Hastalar ile ilgili BASDAİ, BASFİ, ESR,CRP ve HLA-B27 bilgileri dosyalarından edinilmiştir. Bulgular: Yaş ve cinsiyet açısından farklılık olmamasına karşın subjektif uyku kalitesi, uyku latansı, uyku bozukluğu, gündüz fonksiyonları, toplam PUKİ skoru açısından kontrol grubu daha iyi bulunmuştur. Hasta özellikleri kıyaslandığında BASDAİ,BASFİ,CRP cinsiyetin kadın olması, anti-TNFtedavi almama ve evli olma ile PUKİ skorunun 5'in üzerinde olup olmaması yani uyku bozukluğu varlığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Spearman korelasyon analizi ile BASDAİ,BASFİ, CRP artışı ile uyku bozukluğu arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Elde ettiğimiz veriler göstermiştir ki; hastalık aktivitesi ve onu yansıtan diğer parametreler ile uyku bozuklukları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Anti-TNF tedaviler hastaların diğer semptomları ile birlikte uyku problemlerini de düzeltmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives :Sleep disturbances in patients with ankylosing spondilitis are common symptoms due to concomitant back pain, depression and anxiety.Our aim in our study in patients with ankylosing spondylitis, to evaluate disease activity score (BASDAI) and the functional score (BASFI) correlated to sleep quality. Sleep quality was assessed on many scales. Self report sleep quality tests are both economical and easy to apply. Our study used' Pittsburg Sleep Quality Index' (PSQI) that shows subjective sleep quality of last month for monitoring the quality of sleep. It will be an indirect indicator of therapeutic effectiveness according to sleep disturbances exist or not. Materials and Methods: Ankara University Faculty of Medicine, Rheumatology admitted to the AS 143 and 143 healthy volunteers was appliedPittburg Sleep Quality Index (PSQI). BASDAI , BASFI, ESR, CRP and HLA-B27 has been extracted patients' files. Results: The control group in terms of subjective sleep quality, sleep latency, sleep disturbance, daytime function total PSQI score was better although there is no differences in terms of age and gender. The patient characteristics compared BASDAI, BASFI,CRP, female sex, DMARD and/or NSAID theraphy , being married is statiscally associated more than 5 of PSQI scores that means sleep disturbances presence. Spearman correlation analysis demonstratesBASDAI, BASFI,CRP increase were positively correlated with sleep disturbances. Conclusion: The data showed that we have obtained; disease activity and other parameters that reflect disease activity, have a direct relationship with sleep disturbances. Anti-TNF treatment also improves other symptoms of patients with sleep problems.