İdrar yolu enfeksiyonu düşünülen hastalarda nitrit ve lökosit esteraz pozitifliğinin idrar mikroskopisi ve kültürü ile karşılaştırılması
Comparison of nitrite and leukocyte esterase positivity with urine microscopy and culture for the patients who have potentially urinary tract infection
  1. Tez No: 386681
  2. Yazar: ÖZCAN DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İdrar yolu enfeksiyonu, idrar nitrit, idrar lökosit esteraz, idrar kültürü, idrar mikroskopisi, Urinary tract infections, urine nitrite, urine leukocyte esterase, urine culture, urine microscopy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İdrar yolu enfeksiyonları, günümüzde tüm yaş gruplarında gerek hastane ortamında gerekse hastane dışında hekimlerin en sık karşılaştıkları bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu nedenle İYE tanısı önem göstermektedir. İYE tanısı için; tam idrar tetkiki (TİT), idrar mikroskopisi, idrar kültürü, hemogram, C reaktif protein (CRP), üre, kreatin, idrar lökosit esteraz (LE) ve nitrit testleri kullanılmaktadır. Biz bu çalışmamızda kolorimetrik olarak ölçülen idrar LE ve nitrit değerlerinin idrar mikroskopisi ve idrar kültürüne göre İYE tanısı konulmasındaki etkinliğini araştırdık. Çalışmamıza dizüri, ateş yüksekliği, bulantı-kusma, halsizlik, sık idrara çıkma, yan ağrısı vb. şikâyetle başvuran 73 kişi hasta ve herhangi bir şikâyeti olmayan tamamen sağlıklı 73 kişi kontrol grubu olarak alınmış olup her iki gruptan hemogram, üre, kreatin, CRP, TİT, idrar mikroskopisi ve idrar kültürü alınmış, LE ve nitrit için 4 eppondorf tüpüne 2'şer mililitrelik (ml) idrar örneği alınmıştır. LE ve nitrit için alınan bu örnekler 15 saniye (sn) süre ile 10.000 devirde santrifüj edilip -80℃'de saklanmıştır. Çözdürüldükten sonra satrifüj edilip ELİSA ile kolorimetrik ölçüm yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 14 programına yüklenmiştir. İdrar kültürü için ≥ 105 üreme pozitif kabul edildi, idrar mikroskopisi için 10 lökosit, TİT için 5 lökosit pyüri olarak kabul edildi. Çalışmamızda hasta ve kontrol grubu arasında nitrit ve LE değerleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. İdrar kültürü, mikroskopisi ve TİT açısından değerlendirildiğinde; kültür pozitifliği olanlarda, mikroskopi ve TİT 'de pyüri saptananlarda nitrit ve lökosit esteraz değerleri açısından fark önemsiz bulunmuştur (Tablo 16, 17, 18, 19, 20). Ayrıca her iki grupta üre değerleri açısından fark önemli bulunmuş olup bu da a.pyelonefrit lehine yorumlanmıştır. Klinik olarak İYE ile uyumlu hastalar için lökosit esteraz, piyüri ve nitrit testleri tek başlarına tanı koymak için yeterli olmayıp lökosit ve nitrit testleri birlikte değerlendirilmeli, kültür sonuçları ile mutlak korelasyon beklenmemelidir. Eliza testlerinde yanlış pozitiflik ya da negatiflikler, muhtemel steril piyüri nedenleri ve kültürde değerlendirme dışı bırakılabilen çok düşük koloni sayıları (≤ 102cfu/ml) buna neden olarak gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infections(UTI) are the most common bacterial infections in all ages that doctors must deal with both in the surroundings and outside the hospital. Therefore, it's of great importance to diagnose UTI. To diagnose UTI; an urinalysis, urine microscopy, urine culture, complete blood count, C reactive protein(CRP), urea, creatitine, urine nitrite and leukocyte esterase tests are used. In our study, we have investigated on efficiency of making UTI diagnosis according to the urine microscopy and urine culture of urine LE and nitrite values which are measured colorimetrically. In our study; 73 sick people who admitted to complaint of dysuria, fever, nausea, vomiting, fatigue, frequent urination, side pain and so on and 73 entirely healthy paeople who don't have any complaint have been taken as control group, and urinalysis, urine microscopy, urine culture, complete blood count, CRP, urea, creatitine have been taken from both groups and 2 mililitres of urine sample have been taken to 4 eppendorf tubes for nitrite and leukocyte esterase. These samples that were taken for LE and nitrite have been centrifuged for a period of 10.000 rpm for 15 seconds and kept at -80 ℃.It has been centrifuged and measured colorimetrcally with Elisa after it was dissolved. Acquired data has been downloaded to SPSS 14 software.≥ 105 growth has been accepted as positive for urine culture.10 leukocyte for urine microskopy and 5 leukocyte for urinalysis accepted as pyuria. In our study; no significant differences have been detected between patients and control group in terms of nitrite and LE values. When it is assessed in terms of urine culture, microskopy and urinalysis no significant differences were found in culture positivity and for those which were detected pyuria for microskopy and urinalysis in terms of values of nitrite and LE (table 16, 17, 18, 19, 20).Also the differences between both groups in terms of urea values was significant and that suggests to us a.pyelonephritis. Leucocyte esterase, pyuria and nitrite tests arenot sufficient to diagnose for patients who are clinically compatible with UTI by themselves, so pyuria, nitrite and LE tests should be together interpreted, an absolute correlation with culture results should not be expected. False positivities or negativities in urine elisa tests, possible sterile pyuria reasonsand very low colony counts ( ≤ 102cfu/ml) be able to leave out of assessment may be causes.