Romatolojik hastalıklarda çocukluk çağı ruhsal travma sıklığı
Prevalence of rheumatic diseases psychological trauma in childhood
  1. Tez No: 386680
  2. Yazar: SALİH SALİHOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEVİL CEYHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Romatoloji, Physical Medicine and Rehabilitation, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Romatolojik Hastalıklar, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları, HPA aksı, Rheumatic Diseases, Childhood Trauma, Hypothalamic-Pituitary-Adrenocortical (HPA) axis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada romatolojik hastalığı olan olgu grubunda kontrol grubuna kıyasla çocukluk çağı ruhsal travma sıklığını daha fazla bulmayı amaçladık. Çalışmamızda, 127 'si kadın, 93'ü erkek olmak üzere toplam 220 romatolojik hastalığı olan olgu grubu ile 116' sı kadın, 104 'ü erkek olmak üzere toplam 220 romatolojik hastalığı olmayan kontrol grubu, toplamda 440 hasta incelendi. Grupların yaş ortalamaları uyumlu idi. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum ve eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulmadık (p> 0.05). Çalışma gruplarına Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Short Form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Değerlendirme Formu ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travmalar (CTQ-28) Ölçeği anketleri verildi ve hastalar tarafından dolduruldu. Beck anksiyete ölçeğinde, yaşam kalitesi ölçeğinin alt parametlerinde (ağrı, genel sağlık, zindelik, sosyal fonksiyon, mental sağlık) ve çocukluk çağı ruhsal travmaları ölçeğinde olgu grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı farklılıklar bulduk (p < 0.05). Sonuçlarımıza göre, romatolojik hastalığı olanlarda daha fazla çocukluk çağı travmaya maruziyet saptadık. Travmanın hipotalamo pituiter adrenal aksı (HPA) üzerinden etkisi sonucu romatolojik hastalıkların etyopatogenezinde rol oynadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
We aimed to find out more incidence of childhood psychological trauma patients with rheumatic diseases compared to the control group in this study. In our study, 127 were female, 93 were male, 220 patients who has rheumatic diseases with a group of case and 116 were women, 104 were men and totaling 220 patient who has not rheumatic disease with a group of control, in total, 440 patients were examined. The mean age of the groups was consistent. İn age, gender, marital status and education level did not find statistically significant differences between the case and control groups. (p> 0.05 ) Working groups, Beck Anxiety Inventory (BAI), Short Form-36 (SF-36) Quality of Life Assesment Form and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) were given and were completed by the patients. Beck anxiety scale, in the quality of life scale, the lower parameter in the (pain, general health, vitality, social functioning, mental health) and childhood trauma scale in case group compared to control group, we found statistically significant differences. (p< 0.05 ) According to our results, we found more exposure in childhood trauma patients with rheumatic diseases. Trauma play a role in the pathogenesis of rheumatic diseases by influencing of the hypothalamic-pituitary-adrenocortical (HPA) axis.