Üniversite öğrencilerinde sosyal anksiyete bozukluğu yaygınlığı, bu bozuklukta öfke ifade tarzı, beden self ilişkisi ve yeme tutumlarının değerlendirilmesi
Prevalence of social anxiety disorder and evaluation of anger expression, body-self relation and eating attitudes in university students
- Tez No: 386684
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM KUĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sosyal fobi, Öfke, Beden imgesi, Yeme tutumu, Social phobia, anger, body image, eating behavior
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde sosyal anksiyete bozukluğunun yaygınlığı ile bu bozukluğu olan bireylerin, öfke düzeyi ve öfke ifade tarzı, yeme tutumu ve beden imgeleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu çalışmaya Cumhuriyet Üniversitesi'nde eğitim gören 1000 öğrenci katıldı. Öğrencilere ilk aşamada Liebowitz sosyal anksiyete ölçeği ve sosyodemografik veri formu uygulandı. Liebowitz sosyal anksiyete ölçeği'nden 30 ve üzeri puan alanlar ikinci görüşmeye çağrıldı. Bu öğrencilerle psikiyatrik görüşme yapıldı. Sosyal anksiyete bozukluğu tanısı alan (n=87) ve kontrol grubu (n=87) olarak seçilen öğrencilere yeme tutum testi, çok yönlü beden self ilişkisi ölçeği ve sürekli öfke-öfke ifade tarz ölçeği uygulandı. Araştırmaya katılanlarda sosyal anksiyete bozukluğu'nun nokta yaygınlığı %9.4 olarak saptandı. Sosyal anksiyete bozukluğu saptanan bireylerin %40.2'si yaygın, %59.8'i ise özgül tip tanısı aldı. Baba eğitim düzeyinin düşük olmasının, sosyal anksiyete bozukluğu gelişmesi açısından önemli bir risk faktörü olduğu tespit edildi. Sürekli öfke, öfke içte, öfke dışa puanlarının sosyal anksiyete bozukluğu grubunda, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, öfke kontrolü ve çok yönlü beden self ilişkisi ölçeği puanlarının ise istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu saptandı. Kontrol grubu ile sosyal anksiyete bozukluğu olanların yeme tutum testi puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Sosyal anksiyete bozukluğu olan öğrencilerde, öfke içte puanları artıkça, çok yönlü beden self ilişkisi ölçeği puanlarının azaldığı, yeme tutum testi puanlarının ise arttığı görüldü. Sonuç olarak sosyal anksiyete bozukluğu, üniversite öğrencilerinde sık görülen bir bozukluktur. Sosyal anksiyete bozukluğu olan öğrencilerde, uygun öfke ifade biçimi ve olumlu beden algısı geliştirilmesine yönelik yaklaşımlar, tedavide olumlu gelişmelerin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate both the prevalence of social anxiety disorder and the association of trait anger and anger expression, eating attitudes and body perceptions in university students having the said disorder.One thousand students studying at Cumhuriyet University were included in the study. During the initial stage, Liebowitz social anxiety scale and socio-demographic data form were administered to the students. Those obtaining 30 points or more in Liebowitz social anxiety scale were called for a psychiatric interview. The students diagnosed with social anxiety disorder (n=87) and the control group (n=87) were administered eating attitude, multidimensional body-self relations questionnaire and trait anger and anger expression scale. The point prevalence of social anxiety disorder was found to be 9.4% in those attending the study. Among those diagnosed with social anxiety, the prevalences of generalized and specific social anxiety disorders were 40.2% and 59.8%, respectively. Low education of father was found to be a significant risk factor for developing social anxiety disorder. Trait anger, anger-in and anger-out scores were statistically significantly higher and anger control and multidimensional body-self relations scale points were statistically lower in SAB group when compared to the control group. There was no statistically significant difference when eating attitude test points of the control group and those having social anxiety disorder were compared. In students having social anxiety disorder, multidimensional body-self relations scale points decreased and eating attitude test points increased parallel to an increase in anger-in scores. In conclusion, social anxiety disorder is a common disorder in university students. In students having social anxiety disorder, approaches aiming at appropriate anger expression and positive body perception may yield positive results in treatment.