Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencilerinde sosya anksiyete bozukluğu yaygınlığı, sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi ve komorbid psikiyatrik bozukluklar
Social anxiety disorder in Ondokuz Mayıs University students: Prevalence, sociodemographic corralates and co-morbidity
  1. Tez No: 282270
  2. Yazar: DERYA AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal anksiyete bozukluğu, üniversite öğrencisi, demografik değişkenler, komorbidite, Social anxiety disorder, university students, demographic variables, comorbidity
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Üniversite öğrencilerinde, sosyal anksiyete bozukluğu yaygınlığını, sosyodemografik değişkenlerle ilişkisini ve komorbid psikiyatrik bozuklukları saptamaktır.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesinde eğitim gören 509 öğrenci katıldı. Katlımcılara, ilk görüşmede 16 sorudan oluşan sosyodemografik veri formu, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Anksiyete Duyarlılığı Ölçeği uygulandı. İlk aşamada, Liebowitz Sosyal Anksiyete Ölçeğinden 30 ve üzeri puan alan öğrenciler ikinci görüşmeye davet edildi. İkinci görüşmede ise SCID-I, SCID-II, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Sheean Yeti Yitimi Ölçeği ve hastalık öyküsü formu uygulandı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda üniversite öğrencilerinde sosyal anksiyete bozukluğu yaşam boyu yaygınlığını %18,3, şu andaki yaygınlığını ise %14,4 bulduk. Yaşam boyu sosyal anksiyete bozukluğu görülenlerin %80,8'ini özgül sosyal anksiyete bozukluğu oluşturmaktadır. En sık gözlenen belirti seyirci önünde hareket, gösteri ya da konuşma yapmaktan çekinmeydi. 12 yaşına kadar köyde yaşama, düşük sosyoekonomik düzey ve annenin eğitim süresinin az olması sosyal anksiyete bozukluğu gelişmesi açısından önemli risk etkenleri olarak tespit edildi. Yaygın sosyal anksiyete bozukluğu başlangıç yaşı, ailede görülen psikiyatrik rahatsızlıklar, komorbidite ve psikometrik ölçümler açısından özgül sosyal anksiyete bozukluğundan farklı yönlere sahiptir. İkinci görüşmeye gelenlerden sosyal fobik olanlar ve olmayanlar arasında, özgül ve yaygın tip sosyal anksiyete bozuklukları arsında, sosyal fobik olup komorbiditesi olanlar ve olmayanlar arasında yeti yitimi açısından anlamlı farklar bulduk. Sonuç: Çalışmamız üniversite öğrencilerinde sosyal anksiyete bozukluğunun oldukça yüksek bir oranda olduğunu göstermiştir. Bu açıdan risk gruplarının belirlenmesinde epidemiyolojik çalışmalar önem kazanmaktadır. Sosyal anksiyete bozukluğunun daha iyi anlaşılması, önlenmesi ve daha etkili tedavisi için çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The present study aims to investigate the prevalence of social anxiety disorder (SAD), the association between sociodemographic variables and SAD, and to determine psychiatric comorbid disorders.Method: 509 undergraduate students at Ondokuz Mayıs University participated into the study. In the first interview, participants completed the 16-questions sociodemographic form, Liebowitz Social Anxiety Scale (LSAS), and Beck Anxiety Inventory (BAI). In addition, Anxiety Sensitivity Index (ASI) were administered to the participants. Participants whose LSAS scores were higher than 30 were invited for a second interview. In the second session, SCID-I, SCID-II, Hamilton Anxiety Scale (HAS), Sheean Disability Scale (SAS), and Illness History Questionnaire (IHQ) were administered.Findings: Among the university students, we found the lifetime prevalance of SAD as 18.3%, and current prevalence as 14.4%. In the group diagnosed with lifetime SAD, 80.8% were found to have restricted SAD. Most prevalent symptom was reported as ?avoidance of a performance, speech, or any behavior in the presence of a group of people. We found that ?living in a village before age 12?, ?low socioaconomic status?, and ?lower education level of the mother? were most significant predictors of SAD. Compared to restricted type, generalized type of SAD has some differences in terms of age of onset, psychiatric problems in the family, comorbidity and several psychometric parameters. In the second session, we found differences in SAS Scale between students diagnosed with SAD or not, between restricted or generalized type of SAD, and with or without psychiatric comorbidity.Conclusion: Our results reveal that SAD is highly prevalent among university students. Therefore, epidemiological studies are very important to determine the risk groups. Further studies are required for a better understanding, prevention and more efficacious treatments of SAD.