ST elevasyonlu MI ile başvuran ve primer PKG yapılan hastalardaki tiroid hormon düzeyinin klinik durum üzerine etkisi
The effect of thyroid hormones levels on clinical status of patients with ST-segment elevation myocardial infarction undergoing PCI
- Tez No: 386693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HEKİM KARAPINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, tiroid hormonları, primer perkutan koroner girişim, Acute coronary syndrome, thyroid hormones, Primary percutaneous coronary intervention
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Akut miyokard infarktüsü koroner arter hastalığının ölümcül bir sonlanım noktasıdır. Akut miyokard infarktüsünün tedavisinde son iki dekadda önemli gelişmeler olmuştur. Primer perkutan koroner girişim son yıllarda akut miyokard infarktüsünün standard tedavi seçeneği olarak kabul edilmiştir. Kalp ve damar sistemi üzerine bir çok etkisi olan tiroid hormonları ile KAH ilişkisi birçok çalışmada değerlendirilmiştir ve etkisi olduğu bilinmektedir. Ancak tiroid disfonksiyonun primer perkutan girişim üzerine olan etkileri net olarak bilinmemektedir. Bu çalışmada kliniğimize ardışık olarak ST-segment elevasyonlu miyokard infarktüsü (STEMI) ile başvuran ve primer PKG yapılan hastalarda hastaneye yatış esnasındaki tiroid hormon düzeylerinin hastaların klinik durumu üzerine etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmaya akut STEMI ile gelen 203 ( K/E : 39/164) hasta alındı. Hastalar her bir tiroid hormon değerlerine göre (T3 - T4 - TSH) düşük – normal - yüksek olarak gruplara ayrıldı. Gruplar arasında lipit parametreleri, GFR değerleri ve bu gruplardaki hastaların hastane içerisindeki mortalite, işlem yapılan damardaki kan akış hızını gösteren“düzeltilmiş TİMİ kare sayısı”ve EF değerleri karşılaştırıldı. Gruplar yaş, cinsiyet, lipit parametreleri, GFR değerleri açısından benzerdi. Mortalitenin T3 düzeyleri düşük olan hastalarda istatiksel olarak anlamlı seviyeye ulaşmasada normal seviyedeki hastalara göre daha fazla olduğu görüldü. (p: 0.089) TİMİ kare sayısı her üç gruptada benzerdi. Tiroid disfonksiyonunun primer perkutan koroner girişim yapılan hastalarda mortalite ve laboratuar sonuçları üzerine anlamlı etkisi yoktur. Buna karşılık T4 düzeyinin yüksek olduğu hasta grubanda ejeksiyon fraksiyonunun daha düşük olduğu görüldü (p:0.012) . Ancak daha fazla hasta ile yapılacak çalışmalar ile sonuçların doğrulanması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Acute myocardial infarction is the deadliest end of coronary artery disease. Significant improvements have been achieved in last two decades. Primary percutaneous İntervention is accepted as a standard cure option for acute myocardial infarction. Thyroid hormones, which are known to have an effect on heart and circulation system, have a relationship with coronary artery disease and have been evaluated in various studies. On the contrary, the effect of thyroid dysfunction on primary percutaneous İntervention is not well known. In this study, the effect of thyroid hormones on clinical status of patients who are admitted successively to our Clinic with ST-segment elevation myocardial infarction (STEMI) undergoing PCI was evaluated. 203 patients with acute STEMI ( K/E : 39/164) were evaluated. Patients were grouped according to Thyroid hormone levels (T3 - T4 - TSH) as low, normal and high. Lipid parameters, GFR values and mortality in clinic, corrected TIMI frame count and EF values were compared in between the groups. Groups were homogenous by age, gender, lipid parameters and GFR values. Mortality was not statistically significant in T3 low group but an increase in mortality was observed (p: 0.089). TIMI frame count were similar in each group. Thyroid dysfunction has no significant effect on mortality and laboratory analyses of the patients with undergoing primary percutaneous İntervention . The patients with high T4 levels ejection fraction was found to have lower values than the patients with normal T3 values (p:0.012). The results should be confirmed with a larger patient group.