Deneysel ülseratif kolit modelinde D-vitamini'nin korucuyucu ve tedavi edici etkilerinin değerlendirilmesi
Investigate the therapeutic and protective effects of vitamin D (25(OH)D3) on rats that has been constituted experimantal ulcerative colitis
  1. Tez No: 386701
  2. Yazar: AHMET TANER CANTİMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALAGÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: IL1b, MPO, TNF alpha, IL-1, MPO, TNF-alpha
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ülseratif kolit kronik,mukozaya sınırlı tekrarlayıcı inflamatuvar bir bağırsak hastalığıdır. Genellikle rektumu tutmakla beraber, süreğen bir şekilde diğer proksimal kolon segmentlerinide tutabilir. Etiyolojisi net olarak açıklanamasa da, enfeksiyöz, genetik, çevresel ve immünolojik faktörler gibi etkenler etiyolojik faktör olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, deneysel olarak asetik asit ile ülseratif kolit geliştirilen ratlarda, D-Vitamini'nin (25(OH)D3) koruyucu ve tedavi edici etkisinin araştırılması ve bulguların günümüzde uygulanan konvansiyonel tedavilere ve literatüre katkısının araştırılması amaçlandı. Bu deneysel çalışma, Cumhuriyet Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu‟nun (03.05.2013 TARİHLİ ETİK KURUL OTURUM NO:2013/4-KARAR NO:5)sayılı izniyle, Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuarında yürütülmüştür. Çalışmada ağırlıkları 200-250 gram ağırlığında 40 adet Wistar-Albino erkek rat kullanıldı Sıçanlar, kontrol, sham, kolit, ön tedavi ve tedavi grubu olmak üzere eşit sayıda rastgele 5 gruba ayrıldılar. Ratlar, 24 saat aç bırakıldıktan sonra; I.Grup (kontrol grubu): Bu gruptaki hayvanlara hiçbir uygulama yapılmadı. Çalışmanın sonuda kan ve doku örnekleri alınarak sakrifiye edildiler. II.Grup (Sham Grubu): Ratlara çalışma boyunca (3 hafta boyunca) toplam 13 enjeksiyon olmak üzere intraperitoneal 1 ml saline uygulandı. III.Grup (kolit grubu): Ratlara 1 ml %4'lük asetik asit intrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi. IV. Grup (D vitamini Ön Tedavi Grubu): Ratlara kateterizasyonla 2 ml %4'lük asetik asit 2 hafta boyunca intrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi. Bu uygulama öncesinde 0.4 mic gram/kg/gün (16 IU/kg/gün) D vitamini bir hafta boyunca her gün uygulandı. V. Grup (D vitamini Post Tedavi Grubu): Ratlara kateterizasyonla 2 ml %4'lük asetik asit 2 hafta boyunca intrarektal verilip kolit oluşumu tetiklendi. Bu uygulama sonrasında 0.4 mic gram/kg/gün (16 IU/kg/gün) D vitamini bir hafta boyunca her gün uygulandı. 21. günün sonunda ratlar sakrifiye edilerek kan örnekleri ve kolon doku örnekleri alındı. Çalışmamızda intraperitoneal D vitamini tedavisi ile makroskopik ve istatistiksel olarak anlamlı mikroskopik,makroskopik ve serolojik iyileşme saptandı. Asetik asit ile oluşturulan kolit modelinde ön tedavi ve tedavi grubunda IL-1, MPO ve TNF-alfa düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı azalma saptandı. Bu fark, makroskopik ve mikroskopik olarak doku düzeyinde de tespit edildi. Azalma pretreatment grubunda daha belirgin idi. Bu çalışmada, D vitaminin ratlarda oluşturulan deneysel kolit modeli üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır. D vitamininin ülseratif kolitte konvansiyonel tedaviye ek olarak destek tedavisi yada tek başına kullanılıp, kullanılamacağı konusunun daha iyi anlaşılabilmesi açısından daha geniş çalışmalara gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Invastigate the therapeutic and protective effects of vitamin-d on rats that has been constituted experimantal ulcerative colitis. Ulcerative colitis is characterized by recurring episodes of inflammation limited to the mucosal layer of the colon. It commonly involves the rectum and may extend in a proximal and continuous fashion to involve other parts of the colon. Although the pathogenesis of inflammatory bowel disease (IBD) remains unclear, a number of risk factors such as genetic,infectious, environmental ,immunologic have been identified. The aim of this study was investigate the therapeutic and protective effect of Vitamin D (25(OH)D3) on rats that has been constituted experimantal ulcerative colitis through administering of intrarectal acetic acid and contribution to clinical treatment and current literature. In this study,40 Wistar-Albino male rats that weighing 200-250 were used and rats has been divided in to 5 groups randomly,each group was consisting of 8 rats as Control, Sham, Pretreatment, Treatment and Colitis. Group I (control group): The animals in this group has no practice. At the end of the study, just after they have been sacrificed,blood and tissue samples were obtained. Group II (Sham group): Throughout the study (3 weeks), including a total of 13 injections of 1 ml saline was administered to the rats intraperitoneally. Group III (colitis group): Through the 2 ml dose of 4% acetic acid that administer into the colon lumen for 14 days and total 6 doses thus, formation of colitis has been triggered. GroupIV (vitamin D Pre-Treatment Group): Through the using of 2 ml dose of 4% acetic acid that administer into the colon lumen for 14 days and total 6 times thus the formation of colitis has been triggered. Prior to trigger of formation of colitis, 0.4 microgram / kg / day (16 IU / kg / day) vitamin D has been administered for 7 days. V. Group (vitamin D Post Treatment Group): Through the using of 2 ml dose of 4% acetic acid that administer into the colon lumen, for 14 days and total 6 doses thus the formation of colitis has been triggered for 2 weeks.After the formation of colitis, 0.4 microgram / kg / day (16 IU / kg / day) vitamin D has been administered for 7 days. At the end of the trial,histopathological scorings were made on dissected colons. In order to measure antiinflammatory efficiency, tumor necrosis factor-alpha (TNF-α),IL-1 and MPO levels were detected. In our study, intraperitoneal treatment with vitamin D on rats that constitued experimental colitis through administer of intrarectal acetic acid,significant microscopic, macroscopic and serological improvement was detected. In group of pretreatment and treatment, IL-1, MPO and TNF-alpha levels were significantly lower than the colitis group.The improvement was more prominent in pretreatment group. In the the groups that administered vitamin D suplemantation (pretreatment and treatment groups), the results were better than the colitis group. In addition, in pretreatment group, the results were better than the treatment group. As a result, Vitamin-D can be considered as an alternative therapy choice in the treatment of ulcerative colitis singly or adjunct agent since it has achieved a significant remarkable improvement in histopathological scores and antiinflammatory feature. In addition, the terms of a better understanding the role of Vitamin-D in treatment of UC, needs to larger studies.