Koroner arter hastalığı ve psödoeksfoliasyon sendromu birlikteliği
The association between coronary artery disease and pseudoexfoliation syndrome
  1. Tez No: 386712
  2. Yazar: SULTAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliasyon, psödoeksfoliasyon sendromu, koroner arter hastalığı, Pseudoexfoliation, pseudoexfoliation syndrome, coroner artery disease
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışma, koroner arter hastalığı (KAH) ve psödoeksfoliasyon sendromu (PES) birlikteliğini araştırmak amacıyla yapıldı. Koroner anjiyografi sonrası medikal tedavi önerilen, stent takılan veya bypass önerilen 50 hasta grup 1 olarak, koroner anjiyografi sonrası tedavi önerilmeyen 50 hasta grup 2 olarak alındı ve iki grubun ayrıntılı oftalmolojik muayenesi yapılıp PES araştırıldı. Grup 1'de 4 kadın, 46 erkek; Grup 2'de 40 kadın, 10 erkek vardı. Grup 1'deki kadın sayısı grup 2'ye göre anlamlı şekilde fazlaydı (p=0.001). Olguların yaş ortalaması Grup 1'de 62.62±10.09 yıl (39-81 yaş) , Grup 2'de 59.56±8.30 yıl (44-78 yaş) idi. Yaş açısından iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu (p=0.101). Grup 1'deki hastaların ortalama göz içi basınç (GİB) değerleri sağ gözde 12.96±4.30 mmHg (7-34 mmHg), sol gözde 12.96±3.18 mmHg (7-20 mmHg); Grup 2'deki hastalarınki ise sağ gözde 13.62±4.41 mmHg (8-24 mmHg), sol gözde 14.14±4.27 mmHg (8-25 mmHg) olarak ölçüldü. Santral kornea kalınlığı (SKK) Grup 1'de sağ gözde 531.30±35.15µ, sol gözde 535.04±37.76 µ; Grup 2'de sağ gözde 532.60±32.53 µ, sol gözde 532.84±32.55 µ idi. GİB ve SKK değerleri açısından iki grup arasında anlamlı bir fark yoktu. Grup 1'de 50 hastanın 10'unda (%20), Grup 2'de 50 hastanın 2'sinde (%4) PES olduğu tespit edildi. Koroner arter hastalarında PES görülme sıklığının koroner arter hastalığı olmayan bireylere göre anlamlı şekilde fazla olduğu görüldü (p=0.014). Çalışmanın sonucunda, koroner arter hastalığıyla PES arasında birliktelik olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study was made with the aim of showing possible relationship between the pseudoexfoliation syndrome and coronary artery disease. Two groups of patients one of which was named group 1 consisted 50 patients who were recommended a medical treatment after coronary angiography , recommended bypass or inserted stent ; and the other one which was named group 2 consisted of 50 patients who weren't recommended any medical treatment after coronary angiography , were selected and these two groups' detailed ophthalmological treatments were done. There were 4 female and 46 male patients in group 1 and 40 female 10 male patients in group 2. The difference between two groups in terms of sex was found meaningful (p=0.001). Patients age average was 62.62±10.09 in group 1 and 59.56±8.30 in group 2. There wasn't any meaningful difference between the groups in terms of age (p=0.101). Average intraocular pressure rate was measured 12.96±4.30mmHg in the right eyes of patients in group 1 and 12.96±3.18mmHg in their left eyes; this case was 13.63±4.41mmHg in the right eyes of patients in group 2 and 14.14±4.27mmHg in their left eyes. Central corneal thickness was 531.30±35.15 in right eyes of patients in group 1 and 535.04±37.76 in their left eyes ; in group 2 it was 532.60±32.53 in the right eyes of patients and 532.84±32.55 micron in their left eyes. There wasn't a statistical difference between the two groups in terms of intraocular pressure and central corneal thickness. It was found that in group 1 10 out of 50 patients and in group 2 2 out of 50 patients have pseudoexfoliation syndrome. Also it was found that the frequency of pseudoexfoliation syndrome's incidence was more seen in coroner artery patients than non-coroner artery patients and it was seen that the statistical difference between two groups was meaningful (p=0.014). As a result of study , it is seen that there may be a relation between coroner artery disease and pseudoexfoliation syndrome.