Effects of color and colored light on depth perception
Renk ve renkli ışığın derinlik algısına olan etkisi
- Tez No: 386757
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN OLGUNTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: derinlik algısı, renk, renkli aydınlatma
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalısmanın amacı, renkli obje ve renkli arka fon ilişkisinin iç mekanda derinlik algısına olan etkilerini anlamak ve karşılaştırmaktır. Deney iki aşamalı olarak renkli fon ışığı çiftlerinin (soğuk beyaz-turuncu, soğuk beyaz-mavi, soğuk beyaz-yeşil, soğuk beyaz-kırmızı, sıcak beyaz-soğuk beyaz, kırmızı-yeşil ve turuncu-mavi) önünde renkli objelerle (turuncu, mavi ve gri) gerçekleştirilmiştir. Renklerin derinlik algısı üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla karşılaştırmalı test uygulanmıştır. Katılımcılar, Philips Araştırma Merkezi, Eindhoven, Hollanda'da stajlarını sürdürmekte olan öğrencilerden oluşmaktadır. İlk olarak katılımcılara, renk körlüğü ve görme testleri verilmiştir. Bu testleri geçenler deneye katılmışlardır. Daha doğru sonuçlar elde etmek amacıyla, birinci bölümün ardından ikinci bir aşama daha deney yapılmıştır. Birinci aşamada kendi içerisinde tutarlı sonuçlara sahip olan katılımcılar, ikinci aşamada tekrar teste alınmıştır. Deneyin iki aşamasında da katılımcılar renkli ışık çiftleriyle aydınlatılmış fonun önünde iki tane, aynı renkli objenin uzaklıklarını kendilerine daha yakın olarak algıladıkları objeyi seçmek süretiyle değerlendirmişlerdir. Sonuç olarak, renk türleri arasındaki farklar katılımcılar arasındaki algı çeşitliliğinden daha küçüktür ve tek göz ile değerlendirildiğinde renk türünün derinlik algısı üzerinde çok az etkin bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to understand the relationship between different objects and background colors, and depth perception in interior spaces. The experiment was conducted in two phases which consist of colored background light pairs (cool white-orange, cool white-blue, cool white-green, cool white-red, warm white-cool white, red-green and orange-blue) with colored objects (orange, blue and gray) in front of them. A forced choice paired comparison method was used to evaluate the differences in depth perception caused by colors. The participants were students who were having their internships in Philips Research Eindhoven, Netherlands. Firstly, participants were tested for color blindness and visual acuity, and the ones who passed these tests participated in the experiment. After the first phase of the experiment, a second part was required in order to obtain more accurate results. The participants who had internally consistent results in the first phase participated in the second phase of the experiment. In both phases, participants judged the distances of two same colored objects in front of colored lit background by choosing the one which they perceived as closer to themselves. As a result, differences between hues are smaller than the variations in perception of the participants, so hue has a really small effect on depth perception when evaluated monocularly.KEYWORDS: depth perception, color, colored lighting.