Eminönü Halkevi ve faaliyetleri (1935-1951)
Emi̇nönü Public House and its activities (1935-1951)
  1. Tez No: 386983
  2. Yazar: MAHMUT KOCAAĞA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ AÇIKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Eminönü, halkevleri, halk odaları, Yeni Türk Mecmuası, Halk Bilgisi Haberleri Mecmuası, Eminönü, People's Houses, People's Rooms, The New Turkish Magazine, The News of Folklore Magazine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
19 Şubat 1932'de açılan halkevleri, 1951 yılına kadar ülkemizin kültür, sanat, edebiyat ve sosyal yaşamına önemli katkılar sunmuştur. Ülke genelinde dört yüzden fazla halkevi ve dört binden fazla halk odası ile faaliyetlerini devam ettirmiştir. Eminönü Halkevi, ilk olarak açılan on dört halkevinden birisidir. Faaliyetlerini İstanbul'un Eminönü ilçesinde devam ettirmiş olmasına rağmen ülke genelindeki diğer halkevlerine birçok alanda örnek oluşturmuştur. Eminönü Halkevi faaliyetlerini; Dil Tarih ve Edebiyat Şubesi, Temsil Şubesi, Güzel Sanatlar (Ar) Şubesi, Spor Şubesi, Sosyal (İçtimai) Yardım Şubesi, Müze ve Sergiler Şubesi, Halk Dershaneleri ve Kurslar Şubesi, Kütüphane ve Neşriyat Şubesi, Köycüler Şubesi olmak üzere dokuz alt şubeyle yürütmüştür. Eminönü Halkevinin yayımladığı Yeni Türk Mecmuası bu dönemdeki önemli yayın organlarından birisidir. Mecmuanın içeriği; Eminönü Halkevi'nin yaptığı faaliyetlerin yanı sıra, dönemin siyasi, iktisadi, kültür ve sanat olayları ile o döneme ait bazı aydınların yazılarından oluşmaktadır. Eminönü Halkevinin yayımladığı bir diğer mecmua ise Halk Bilgisi Haberleri Mecmuasıdır. Halk Bilgisi Haberleri Mecmuası, Türkiye'de folklor alanında o dönemde yayımlanmış tek mecmuadır. İçeriği; halk bilimi, halk ve âşık edebiyatı ile folklor alanında halktan derleme haberlerden oluşmuştur. Eminönü Halkevi, 1935-1951 yılları arasında Türkiye'nin sosyal yaşamını etkilemiş önemli kurumlardan biridir. Dönemin sosyal ve kültürel yaşamı araştırılırken faaliyetlerine rastlamamak mümkün değildir. Eminönü Halkevi, 16 yıl boyunca yapmış olduğu çalışmalarla, hem İstanbul ilinde hem Türkiye genelinde sosyal yaşamı yönlendirerek halkın muasır medeniyet seviyesine yaklaşmasında, kültür, sanat ve edebiyat hayatının ilerlemesinde tarihî bir fonksiyonu yerine getirmiştir.
Özet (Çeviri)
People's Houses that were opened in 1932, offered special contribution to our country's cultural, literature and social life. They continued their activities with People's Houses more than 400 and People's Rooms more than 4000 around the country. Eminönü People's House was one of the 14 People's Houses that were opened initially. Although it continued its activities in İstanbul, it led other People's Houses around the country in many ways. Eminönü People's House managed its activities with 19 sub-branches. These were Language, History and Literature Department, Representing Department, Fine Arts Department, Sport Department, Social Assistance Department, Museums and Exhibition Department, Public Courses Department and Villagers Department. The New Turkish Magazine was one of the most important publications that was published by Eminönü People's House. Besides giving information about the activities of Eminönü People's House, it included articles from some important scholars and also politics, economy, culture and art events of that period. Another Magazine published by Eminönü People's House was“The News of Folklore Magazine”. This was the only magazine that was published in that period in Turkey. Its content was formed with folk science, folk and minstrel literature and folklore. Eminönü People's House was one of the important institutions that affected Turkey's social life between 1935-1951. While searching that period's social and cultural life, it's inevitable to encounter its organizations. Eminönü People's House led the social life not only in İstanbul but also around Turkey with the activities throughout 16 years. Also, it accomplished a historical mission on development of culture, art and literature life and bringing the nation to contemporary civilizations level.