İnsan, hayvan ve içme sularından izole edilen hareketli aeromonas suşlarının dna profillerinin karşılaştırılması
Comparison of dna profiles of motile aeromonas strains isolated from human, animal and drinking water
  1. Tez No: 387038
  2. Yazar: HANİFİ KÖRKOCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BERKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aeromonas spp, insan, içme suyu, hayvan, PFGE, Aeromonas spp, human, drinking water, animal, PFGE
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Hareketli Aeromonas' lar başlıca su ortamlarında olmak üzere doğada yaygın olarak bulunmakta, insan ve hayvanlarda enfeksiyonlara neden olmaktadırlar. Bu çalışmayla hareketli Aeromonas'ların bölgemiz içme sularından izolasyonunu gerçekleştirmek, insan, hayvan ve içme sularından izole edilen Aeromonas'ların PFGE profillerini ortaya koymak ve izolatlar arasında baskın bir klon olup olmadığını tespit etmek, ayrıca bölgemizden izole edilen bakteriler için fenotipik ve moleküler tipleme sonuçlarını karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada 52 Aeromonas suşu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Çalışmada daha önce izole edilen 14 suşun dışında, 38 suş yeni bir çalışmasıyla izole edilmiştir. İdentifikasyon işlemleri BD phoenixTM (Becton, Dickinson and Company, Sparks, Maryland 21152 USA) cihazında gerçekleştirilmiştir. Toplam 52 adet suşun DNA paternleri Pulsed-field gel electrophoresis'le ortaya konulmuştur. Yedi suşa ait DNA profili elde edilememiştir. İnsanlardan izole edilen bir suşla sığırlardan izole edilen bir suş, iki balık suşu; martı suşu ile içme suyu suşu ve martı izolatı ile sığır izolatının klonal ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; bu çalışmada insanlarda ve çevresel kaynaklarda baskın bir klon tespit edilememiştir. Ayrıca bu çalışmada bölgemizde içme suyu ile insan gastroenteriti arasında klonal ilişki tespit edilememiş, bununla birlikte daha önce hayvanlarda Aeromonas'ların varlığı insanlar için potansiyel bir risk olarak düşünülmesine rağmen çalışmamızda bu yönde genotiplendirme seviyesinde pozitif bir bulgu elde edilmiştir. Ayrıca bir martı izolatı ile içme suyu izolatı arasında klonal ilişkinin tespit edilmesiyle, kuş gribinin de görüldüğü bölgemizde, içme suyu kaynaklarının güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınması gereği, bununla birlikte Aeromonas'ların epidemiyolojisinin aydınlatılmasına ve özellikle çevresel izolatların biyokimyasal identifikasyonuna yönelik daha kapsamlı çalışmaların yapılması gereği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to perform isolation of motile Aeromonas from drinking water in our area, and state PFGE profiles of isolated Aeromonas; and whether the presence a dominant clone, in addition was to compare results of phenotyping and genotyping. In the study, 52 Aeromonas strains were used as matarials, and together with 14 strains previously isolated, 38 strains isolated were identified in BD phoenixTM (Becton, Dickinson and Company, Sparks, Maryland 21152 USA). DNA patterns of 52 Aeromonas strains totally were established with pulsed-field gel electrophoresis. It was not detected DNA patterns of seven strains. It was stated clonal relation with human strain and cattle strain, with a fish strain and a fish strain, drinking water strain and a gull strain, and cattle strain and gull strain. In conclusion, it was not detected clonal relation with drinking water and human gastroenteritis. Althought the presence of Aeromonas in animals previously was thought as potential risk for human theoretically, it was established a positive finding at the level of genotyping in this study. In addition, it was emphasized that detection a relationship between a gull isolate and drinking water isolate even presence avian influenza in our region, in terms of safe of drinking water source take necessity measures. With this study constate that evidence epidemiology of Aeromonas and paricularly perform necessery future study isolate of environmental.