Hâmid B. Alî B. İbrâhim El-İmâdî ve şiiri
Hâmi̇d B. Alî B. İbrâhi̇m El-İmâdî and hi̇s poems
  1. Tez No: 387194
  2. Yazar: AHMED SAİD TUNÇPİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TASA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hâmid el-İmâdî, Osmanlı Dönemi Arap Şiiri, Dimaşk, Peygamber Methiyeleri, Medih, İhvaniyyât, Muvaşşah, Hamid al-Imadi, Arabic Poetry in the Ottoman Period, Damascus, Praise, in praise of the Prophet, Ikhwaneyat, Muwassah
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
“Hâmid b. Ali b. İbrahim el-İmâdi ve Şiiri”isimli bu çalışmada Osmanlı Dönemi Arap şairlerinden Hâmid el-İmâdi'nin (ö. 1173/1758) hayatı, muhteva ve şekil yönünden şiirleri incelenmiş ve divanı oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Şairin divanı da ek olarak sona eklenmiştir. Giriş bölümünde şairin yetiştiği şehir olan Dimaşk'ın XVIII. yüzyıldaki siyasal, sosyal ve kültürel durumu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde şairin hayatı, ailesi, hocaları, talebeleri, eserleri ve edebî kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde şairin şiirleri muhteva, üçüncü bölümde ise şekil açısından incelenmiştir. Hâmid el-'İmâdî, medih, Peygamber methiyeleri ve ihvâniyyat vb. konularda şiir söylemiştir. Kasidenin yanında muvaşşah türünde de şiir yazan şairin dili sadedir. Sonuç olarak çalışmada Hâmid el-İmâdî'nin şiirlerinin muhteva, şekil ve edebî uslüp bakımından Osmanlı Dönemi Arap Edebiyatının temel özelliklerini taşığıdı görülür.
Özet (Çeviri)
This thesis named“Hamid b. Ali b. Ibrahim el-Imadi and His Poems”attempts to analyze the life of Hâmid el-İmâdî and his poetries in terms of their contentual and formal properties. This study consist of introduction and three chapters and appendix. The introduction gives general description about political, social and cultural life in Damascus in the 18th century, where el- Imadi lived. The first chapter approaches to poet's life, his family, his teachers, his students, his books and his literary identity. The second chapter deals with his poetry's content. The third chapter evaluates his poetries based on their stylistic properties. The appendix consist of his entire poems. al- Imadi wrote poems on praise, in praise of the Prophet and ikhwaneyat etc. He used an unsophisticaded language with his poems. He wrote his poetries with eulogy and muwassah. In conclusion, this study showed that the poetries of Hamid al-Imadi are valuable in point of content, language and style and that he is one of the distinguished poets in his day.