Bazı bitki patojeni ve saprofit bakterilerin bakırlı bileşiklere karşı duyarlılık düzeylerinin araştırılması
Studies on the sensitivity level of some plant pathogenic and saprophytic bacteria against copper based compounds
  1. Tez No: 387249
  2. Yazar: KAZIM EĞERCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bitki patojeni ve saprofit bakteriler, dayanıklılık, bakırlı preparatlar, bakıra dayanıklılık, Plant pathogenic and saprophytic bacteria, resistance, copper based compounds, copper resistance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bakırlı preparatlar, bitki patojeni bakterilerin neden olduğu hastalıkların mücadelesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak; çeşitli bitkilerden bakıra dayanıklı bakterilerin izole edildiği ve dayanıklılık nedeniyle bakırlı bileşiklerle ilaçlama yapmanın hastalıkların önlenmesinde giderek etkisiz olduğu bildirilmektedir. Bu tez çalışmasında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Bakteriyoloji laboratuarı stoklarında bulunan 34 bitki patojeni ya da saprofit bakteri izolatının bakırlı bileşiklere karşı duyarlılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. In vitro koşullarda gerçekleştirilen testlerde, bakteriler önce bakır sülfata toleransları açısından testlenmiş ve en çok dayanıklılık gösterdiği belirlenen 6 izolat MIC (minimum inhibisyon konsantrasyonu) ve ED50 (bakteriyel gelişimi %50 oranında engelleyen doz) değerlerine bakılarak belirlenmiştir. ED50 değerleri 0,55 µg/ml ile 1,3 µg/ml ve MIC değerleri 0,7 mM ile 2mM arasında saptanan Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst) izolat 2, Pst izolat 3, Acidovorax citrulli (Ac) izolat 6, Pseudomonas syringae pv. syringae (Pss) izolat 11, Pss izolat 16 ve Pseudomonas fluorescens (Pf) izolat 22, bakır sülfatta duyarlılıklarının azaldığı belirlenmiş ve ticari bakırlı preparatlara karşı testlenmiştir. ED50 ve MIC değerlerine bakıldığında, sıvı bakır sülfat ve nano bakır preparatlarına karşı bakteriyel patojenlerin oldukça duyarlı olduğu (ED50: 0.1 µg/ml, MIC: 0,1-0.3 mM) saptanmıştır. In vitro testlerde, bazı antagonist bakterilerde bakırlı preparatlara karşı duyarlılık azalışı gözlenmesi, özellikle entegre mücadele açısından olumlu olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Copper based compounds have been extensively used to control of the diseases caused by plant pathogenic bacteria. However; copper resistant bacteria were isolated from various plants and spraying with copper compounds to control of the diseases have been reported to be increasingly inneffective. In this thesis; it was aimed for 34 plant pathogenic or saprophytic bacteria from Bacteriology laboratory stocks in Department of Plant Protection of Ege University to determine the sensitivity level against copper compounds. The reaction of bacteria against copper sulphate were tested under in vitro conditions. Six isolates were recorded as the most resistant to copper sulphate considering to MIC (minimal inhibition concentration) and ED50 (effective dose that inhibited the bacterial growth at the rate of 50%) values. Pseudomonas syringae pv. tomato (Pst) strain 2, Pst strain 3, Acidovorax citrulli (Ac) strain 6, P. syringae pv. syringae (Pss) strain 11, Pss strain 16, P. fluorescens (Pf) strain 22 were determinated as decreasing sensitivity to copper sulphate, showing ED50 values between 0,55 µg/ml to 1,3 µg/ml, and MIC values between 0,7 mM to 2 mM. Out of six bacterial strains, that were recorded as resistant to copper sulphate were also tested against some commercial copper based compounds. All of tested bacterial strains were concluded as susceptible to liquid copper sulphate and nano copper producing 0,1 µg/ml ED50 and 0,1-0,3 mM MIC values. It was also concluded as a positive aspect for integrated pest management that antagonistic bacteria were found decreasing sensitivity to copper based chemicals.